70 százalékot is bukhatnak a görög államkötvényesek

2012.01.31. 21:48 Módosítva: 2012.01.31. 21:49

A korábban tervezettnél nagyobb mértékű lehet, akár a 70 százalékot is meghaladhatja a magánbefektetők vesztesége az önkéntes adósságleírás során  - mondta Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter kedden.

A pénzügyminiszter képviselőknek elmondta: "Új tények alapján nagyon komoly tárgyalások folynak. Immár az eredetinél sokkal nagyobb magánbefektetői adósságleírásról beszélünk".

Kifejtette: olyan adósságleírásról zajlanak a tárgyalások, ami több mint 70 százalékkal csökkentené a magánbefektetői kézben lévő görög államkötvények nettó jelenértékét.

Az önkéntes alapon zajló adósságleírás során a magánbefektetői kézben lévő görög kötvények névértékének egy részét készpénzre, másik részét pedig 30 év lejáratú görög államkötvényre cserélné a görög kormány. Az athéni kabinet és a magánbefektetők között immár több hete zajló tárgyalások egyik legkritikusabb pontja, hogy milyen kamatfeltételekkel bírjanak az új, hosszú távú papírok.

Január során kiszivárgó információk szerint a befektetők 4,25 százalékos kuponú államkötvényeket szerettek volna, ami mintegy 69 százalékos nettó jelenérték veszteséget jelentett volna. A legutóbbi napokban nyilatkozó banki vezetők immár 3,6-3,7 százalékos kuponról beszéltek. Ez - elemzői számítások szerint - valóban 70 százalék fölé emelné a leírás mértékét.

Egy államkötvény esetében a hitelezett évenként fizet a kupon mértékének megfelelő kamatot, míg a névértéknek megfelelő összeget a kötvény lejártakor téríti meg.

Utóbbiakat erősítette meg Jan Hommen, az ING Group vezérigazgatója, aki kedden nyilatkozott újságíróknak. A bankvezér - aki tanácstag az athéni tárgyalásokat folytató Nemzetközi Pénzügyi Intézetben (IIF) - elmondta azt is: a magánbefektetők tettek egy ajánlatot a görög kormánynak, és most az országnak kell döntenie róla. Úgy fogalmazott: "(a javaslat) az asztalon van. Készek vagyunk megállapodni".

Hommen mindazonáltal az Európai Központi Bank (EKB) szerepvállalását is sürgette. Kifejtette: a magánbefektetői leírás mellett "logikus volna, ha az EKB is részt venne" a leírásban, ezt a lehetőséget azonban az EKB eddig mindig visszautasította.