A görög kormánypártok beadták a derekukat

2012.02.09. 11:03 Módosítva: 2012.02.09. 15:11

Hét órányi egyeztetések után se sikerült teljesen meggyőznie Lukasz Papadémosz görög miniszterelnöknek az őt támogató koalíció tagjait, hogy további megszorításokra van szükség. A kormánypártok csak csütörtök délutánra törtek meg, de az nem derült ki, hogy pontosan milyen kompromisszum született.

A görög pártok közti egyezség az egyik előfeltétele az újabb külföldi segélyek folyósításának, amire Athénnak nagy szüksége van. Az újabb külső támogatás nélkül várakozások szerint már márciusban csődbe kerülhet Görögország. Mintegy 14,4 milliárd eurónyi görög adóssága jár le, amelynek visszafizetésére nincs fedezete Athénnak. A szükséges forrásokat az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) alkotta trojka dobhatja össze, de cserébe kérnek is valamit.

A görög médiában megjelent meg nem erősített híresztelések szerint 3,2 milliárd euró megspórolását várják Athéntól. Ehhez csökkenteni kellene a minimálbért 22 százalékkal (havi 751 euróról 600 euróra), mérsékelni a nyugdíjakat és 2012-ig elbocsátani 15 ezer embert a közszférából.

A BBC értesülései szerint a nyugdíjak csökkentésén bukott el a görög egyezkedés csütörtök hajnalban. A Pasok, az Új Demokrácia és a Laos pártok képviselő mind úgy érezték, hogy keményen kell alkudniuk a szavazóik érdekében, mivel már így is népszerűtlenek a megszorítások. Valamiben végül mégis engedni kényszerültek, mert a görög kormány tisztviselői már a kiegyezés hírével nyugtatták a piacokat délután.

Bár Athén reggel rögtön kapott 15 nap haladékot, szerencsés, hogy elég volt pár óra leküzdeni az akadályokat. A második nagy nemzetközi mentőcsomag bebiztosítása érdekében Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter ma este Brüsszelbe repül. 130 milliárd eurónyi segítség a tét, és most már nem azt kell megmagyaráznia, hogy miért nem sikerült megegyezniük a görögöknek, hanem, hogy milyen döntésre jutottak.

A hármas trojka most örülhet, hogy nem makacskodik Athén, de azt a külső megfigyelők is látják, hogy Görögországban egyre nő a lakossági elégedetlenség. A szakszervezetek 48 órás sztrájkot hirdettek a megszorítások ellen tiltakozva, pedig akkor még úgy állt a helyzet, hogy Athén egy ideig enged a spórolásból.

A görög pártokkal folytatott tárgyalások mellett Papadémosznak egyébként a magánhitelezőkkel is egyeztetnie kell. A hitelezőknek önként vállalniuk kellene a görög állampapírok értékének 70 százalékos elengedését. A hitelezők képviselőivel kedden fejeződtek be a legutóbbi megbeszélések, de még nem tudni milyen eredményre jutottak.