ISDA: Ez csőd

Portfolio
2012.03.09. 22:19

Az ISDA (The International Swaps and Derivatives Association) pénteki közlése szerint az, hogy a görögök a magas önkéntes részvétel után a kimaradni szándékozó kisebbségre is rákényszerítik a veszteségek elviselését csődeseménynek számít, és aktiválja a CDS-eket. A Dow Jones szerint 3,2 milliárd dollár kifizetést jelenthet mindez.

Mint ismert, a magánbefektetők a kötvénycsere-programban való részvételre meghirdetett jelentkezése hajnalban lezárult, a péntek reggeli bejelentés szerint a cserére meghirdetett jelentkezés aránya 85,8 százalék volt. A görög kormány emellett érvényesíti az úgynevezett kollektív fellépési záradékot (collective action clause, CAC), és ezzel a ráta elérheti a 95,7 százalékot.

Ez azt jelenti, hogy a magánhitelezők ilyen arányban hajlandóak arra, hogy a nemzetközi pénzintézetek szervezete, az IIS által kidolgozott megállapodás alapján a birtokukban lévő összesen 206 milliárd euró névértékű görög állampapírt 53,5 százalékkal csökkentett névértéken hosszú lejáratú államkötvényekre cseréljék.

Az ISDA pénteki döntése szerint ez utóbbi minősül csődeseménynek, vagyis a kimaradni szándékozó kisebbségre történő ráerőltetés, és a vonatkozó CDS-esek utáni tulajdonképp biztosítást ki kell fizetni. A Depository Trust & Clearing Corp gyorsbecslése szerint ez 3,2 milliárd dollár kifizetését jelentheti. A Bloomberg szerint 4323 db CDS-megállapodást aktiválhat az ügy.

Ugyanakkor ez több is annál, mint az összeg kifizetése, hiszen amiatt is erős volt az eurózóna eseményeivel szemben a bizonytalanság, hogy a befektetők számára fontos veszteségfedezeti eszközök, pl. a CDS nem működnek akkor, amikor kellene, és hogy így a CDS (Credit Default Swap) tulajdonképpen értéktelen. A döntésnek tehát fontos szerepe van a bizalom szintjén is.