Dagadnak a kínai bankok

2012.03.30. 14:48

Az eheti vállalati jelentések szerint több nagy kínai bank is rekorddal zárta az elmúlt évet, ezzel párhuzamosan rossz hiteleik aránya is csökkent.

Rekord összegű, 208,27 milliárd jüanos (7.300 milliárd forint) nettó nyereséget könyvelhetett el a piaci értéke alapján a világ legértékesebb bankjaként számon tartott Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) tavaly. Ez 26 százalékos növekedés a 2010-es teljesítményhez képest - jelentette a pénzintézet csütörtökön. Éves szinten csökkent a rossz hitelek aránya is a teljes állományon belül, mely jelenleg 0,94 százalékra rúg, szemben a tavalyi 1,08 százalékkal.

Szintén sosem látott magasságokba növelte profitját 2011-ben a Magyarországon is jelen lévő Bank of China (BoC), melynek nyeresége 19 százalékkal bővült, 124,18 milliárd jüant (5.900 milliárd forint) tett ki. A BoC az ICBC-hez hasonlóan a korábbinál nyereségesebb hitelezést és a pénzügyi szolgáltatásokat nevezte meg rekordprofitjának fő forrásaként.

A Kínai Építési Bank (CCB) bár rekordot nem döntött, 25,5 százalékkal nagyobb, 169,26 milliárd jüan nyereséggel zárta az évet, nem teljesítő hitelei aránya pedig 1,14-ről 1,09 százalékra esett.

A négy legnagyobb kínai bank közül a legkisebb nyereséget a Kínai Mezőgazdasági Bank (ABC) könyvelte el, ahol a profit tavaly 29 százalékkal 121,9 milliárd jüanra (4.300 milliárd forint) nőtt.     A rendkívül jó tavalyi teljesítmény ellenére az idei évre vonatkozó kilátásokkal kapcsolatban óvatosak a kínai pénzintézetek és ágazati elemzők. A kelet-ázsiai országban nem várhatók ugyan az amerikaihoz és az európaihoz hasonló méretű nehézségek a bankrendszerben, a gazdaság lassulása, az ingatlanárak csökkenése és a tartományi hitelek megnövelhetik a rossz hitelek arányát és visszavethetik a bankok nyereségességét is.