Meghiúsult egy román rézbánya privatizációja

2012.04.07. 00:34

Meghiúsult a CupruMin román rézkitermelő vállalat eladása, miután a román privatizációs hatóság nem írta alá péntek éjfélig a vállalat magánosításáról szóló szerződést, amei heves politikai vitát váltott ki Romániában.

A román privatizációs hatóság a múlt hét elején bonyolította le azt a versenytárgyalást, amelynek célja a CupruMin valamennyi részvényének áruba bocsátása volt.

A kezdőárat 57,3 millió euróban határozták meg, a vállalat végül 200,77 millió euróért kelt el. Ennek az összegnek a kifizetését a Roman Copper cég vállalta, amelyet a torontói Bayfront Capital Partners befektetési bank hozott létre. A versenytárgyalás azonban csak akkor lett volna érvényes, ha még pénteken aláírják a privatizációs szerződést is, de erre nem került sor.

Lucian Bode román gazdasági miniszter azt mondta: a román fél egy 32 millió eurós fedezet letétbe helyezését kérte a kanadai befektetőtől, garanciaképpen a környezetvédelmi beruházások elvégzésére, valamint ahhoz is ragaszkodott, hogy nyilvánosságra hozzák a szerződés részleteit. Ezeket a feltételeket - a miniszter szerint - a kanadai cég nem fogadta el és szerinte ez vezetett a privatizáció meghiúsulásához.

A tervek szerint a kanadai befektetési bank finanszírozta volna a román állami vállalat által felhalmozott adósságokat kanadai, európai és egyesült államokbeli beruházók bevonásával.
A román állam a CupruMinen keresztül az 1970-es években kezdte el a kitermelést az erdélyi Rosia Poieninél lévő rézlelőhelyen, ahol Románia réztartalékának a 60 százaléka rejlik, becslések szerint 5,6 milliárd euró értékben. A román ellenzéki pártok azt kifogásolták, hogy a román kormány "potom áron" adta el a földben rejlő ásványkincset.

Mihai Razvan Ungureanu román miniszterelnök cáfolta, hogy a tranzakciónak része lett volna a rézlelőhely is. Hangsúlyozta, hogy az továbbra is a román állam tulajdonában marad, hiszen a versenytárgyaláson csak a kitermelést végző vállalatot adták el. Ez utóbbi jelentős adósságot halmozott fel az elmúlt évek során annak ellenére, hogy az utóbbi két évet nyereséggel zárta.

A kormányfő szerint a román állam már évtizedek óta nem tudja nyereségesen működtetni a bányavállalatot, és jelentős befektetést kellett volna eszközölnie ahhoz, hogy a CupruMin tevékenysége ismét nyereségessé váljon. A román államnak azonban nincs ennyi pénze erre a célra - tette hozzá Ungureanu.

A román ellenzéki pártok pénteken azzal fenyegetőztek, hogy bíróságon támadják meg a privatizációs szerződést, ha a román hatóságok aláírták volna azt a befektetővel.