2024. július 5. 18:00 ÉLŐ
Spanyolország 1
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália
Franciaország

Óriási olajbírság Kínában

2012.04.29. 14:32
Kína eddigi legnagyobb olajfoltért járó szennyezési bírságát vetették ki az amerikai ConocoPhillipsre (CP) és partnerére, a kínai Cnooc olajvállalatra. A 269 millió dollárnak megfelelő büntetést a Bohai-öbölben történt szennyezés miatt kell megfizetnie a két társaságnak.

Kína eddigi legnagyobb bírságát szabták ki pénteken a kínai partok közelében termelő ConocoPhillips és Cnooc olajvállalatokra egy, a két társaság által közösen fejlesztett blokknál korábban felfedezett olajfolt miatt. Ez volt az első eset, hogy a kínai hatóságok a nyilvánosság előtt vizsgáltak egy olajszennyezési ügyet. A bírság mértéke 269 millió dollárnak felel meg, idézi a Financial Times cikkét a Portfolio.

A bírságot egy, a Bohai-öbölben történt olajszivárgás miatt kell megfizetnie a két társaságnak. Az érintett blokkban 51%-os tulajdonrésszel bír a Cnooc, míg a fennmaradó részt a CP birtokolja. Utóbbi társaság látja el az operátori feladatokat.

A bírságfizetési kötelezettségen a túl a két társaságnak az összes kutat le kellett állítania az érintett blokkban, és új termelési engedélyért kellett folyamodnia az illetékes hatóságoknál, amelyek mindeddig nem hagytak jóvá a kutak újraindítását.

Kína a Mexikói-öbölben történt balesetet követően szigorította meg a hasonló szennyezési ügyekkel kapcsolatos felügyeleti tevékenységeit annak érdekében, hogy elejét vegye egy hasonló méretű természeti katasztrófának a kínai partok közelében.