Pozitívan hatottak az európai piacokra a görög felmérések

2012.05.28. 12:20
A legújabb görög közvélemény-kutatások szerint az Új-Demokrácia fogja megnyerni a június közepén megtartott választásokat. A hírt igen jól fogadták az európai tőzsdék, szinte mindenhol emelkedéssel nyitottak, azonban a spanyol bankpánik miatt a spanyol tőzsde csökkenéssel kezdte a hétfőt.

A legújabb görög felmérések szerint a június 17-én esedékes újabb választásokon a megszorításokat támogató Új-Demokrácia párt aratna győzelmet a szavazatok mintegy negyedének megszerzésével. Ezzel szemben jelen állás szerint a Syriza csupán a szavazatok 0,5-5,7 százalékára tarthatna igényt. Két másik közvélemény-kutató cég is úgy véli, hogy az Új-Demokrácia és a PASOK (amely szintén támogatja Görögország szanálási programjának általános irányvonalát), elég támogatót tudna megnyerni a választási győzelemhez – írja a BBC.

Elemezők szerint az Új-Demokrácia győzelmével csökkenne az esélye annak, hogy Görögország esetleg kilépjen az eurózónából. A hír pozitívan hatott a görög befektetőre, az athéni piac háromszázalékos növekedéssel nyitott ma reggel, noha múlt pénteken két évtizedes mélyponton volt a görög tőzsde. Elemzők szerint ugyanakkor az eddig tapasztalt ingadozó hangulat a tőzsdéken egészen a választások napjáig ki fog tartani.

A bejelentés után számos európai tőzsdén növekedést jelentettek. A kereskedés kezdetén a londoni FTSE-100 index 1,02 százalék, a frankfurti DAX index 1,29 százalék, a párizsi CAC-40 1,16 százalék növekedést jelzett. Az euró/dollár árfolyamán ezzel együtt az euró 1,2611 dollárra erősödött a vasárnap késő esti 1,2574 dollárról. Bár a hétfő Németországban és Franciaországban is munkaszüneti nap, a részvénypiacok továbbra is nyitva vannak. A növekedés azonban meglepő lehet annak fényében, hogy a volt görög miniszterelnök korábbi nyilatkozata szerint az ország államháztartása júniusban akár össze is omolhat.

Nem javult viszont az állami tulajdonba vett spanyol Bankia helyzete. A spanyol bank részvényeivel jelenleg 0,42 és 1,15 euró között kereskednek. A zuhanást az váltotta ki, hogy a legújabb hírek szerint Spanyolország legnagyobb hitelnyújtójának 19 milliárd eruróra van szüksége a talpon maradáshoz. Az még nem világos, hogyan fogják finanszírozni ezt az összeget, de a madridi kormány azt reméli, hogy az Európai Központi Bankot is be lehet majd vonni az újratőkésítésbe.

A bankpánik miatt egyébként a spanyol tőzsdén nem éreztették hatásukat a pozitív görög fejlemények, a kereskedés 0,5 százalékkal csökkent a délelőtti órákban.

A spanyol bank helyzete miatt a kötvénypiacokon továbbra is feszültség mutatkozik. A spanyol és német államkötvények rekord magasan állnak, de az olasz államkötvény-hozamok is 5,87 százalékra emelkedtek.