Összefonódnak a balkáni légitársaságok

2012.05.29. 14:15

Hamarosan megkezdi a tárgyalásokat az esetleges összefonódásról a horvát Croatia Airlines és a szlovén Adria Airways - mondta egy interjúban az infrastruktúráért felelős horvát miniszter kedden.

Sinisa Hajdas Doncic a Nacional hírportálnak elmondta, hogy egy holdingban gondolkodnak, amelynek égisze alatt mindkét társaság megtarthatná szuverenitását, de megosztanák a járatokat, az utasokat, a gépeket, és ezzel csökkenhetnének a költségek.

Korábban volt szó arról, hogy a versenyképesség javítása érdekében erősíti az együttműködést a volt Jugoszlávia területén működő négy légitársaság. A szlovén és a horvát légi cég mellett a Montenegro Airlines, és a szerb JAT Airways vezetői a múlt hét végén a montenegrói Milocerben tartott megbeszélésük után közölték, "partneri viszonyra lépnek", amelynek keretében közös járatokat indítanak és megosztják egymással flottájukat.

Hangsúlyozták azonban, hogy nincs napirenden közös vállalat alapítása, csupán a lehetőségek jobb kihasználására törekszik a négy eladósodott és veszteséges társaság.