Gizella
9 °C
15 °C

Júliustól olcsóbb lesz a roaming

2012.05.30. 21:00
Vita nélkül elfogadta az európai uniós tagországok miniszteri tanácsa szerdán azt a rendeletet, amelynek alapján július 1-jétől tovább csökken a külföldön történő mobiltelefonálás (roaming) és mobiltelefonos internetezés díja. Ezzel a jóváhagyás uniós folyamata befejeződött, az új szabály életbe lép.

Az új jogszabálycsomaghoz tartozó rendelet alapján a mobilhívások díja alig egy hónap múlva a jelenlegi percenként 35 cent helyett legfeljebb 29 cent lehet. Az SMS-küldés felső díjhatára a mostani 11 centről 9-re csökken.

Az internetezést illetően most vezet be árplafont az EU: júliustól minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 centet számolhatnak fel a szolgáltatók.

A rendelet szerint 2014 nyarától tovább csökkennek az árak.

A jogszabálycsomag a díjkorlátozás mellett más intézkedéseket is tartalmaz: a mobiltársaságok ügyfeleinek például a jövőben lehetőségük lesz, hogy a roamingszolgáltatást más társaságtól, a belföldi szolgáltatástól külön rendeljék meg. Az új szabályok megkönnyítik az új szolgáltatók piacra lépését is, ami az árak további csökkenésével járhat.

A miniszteri jóváhagyás csupán rutinmozzanatnak számít, mivel a tagországok tanácsa és az Európai Parlament már korábban megállapodott a részletekben.