Pénzesőt ígérnek Londonban

2012.06.15. 14:08
A bankok likviditását fokozó jegybanki, és az újabb bankválság kialakulását megelőző kormányzati intézkedéseket jelentettek be csütörtökön Nagy-Britanniában. Mervyn King jegybankelnök apokaliptikus beszédben ismertette a jegybank várható válságellenes intézkedéseit, a kormány pedig "Fehér Könyvet" tett közzé arról, miként alakítanák át a brit bankrendszer szabályozását egy következő válság megakadályozása érdekében. A hitelezést javító és visszafogó intézkedések egyaránt napvilágot láttak.

Új, átfogó intézkedésekkel kíván gátat vetni az eurózóna adósságválságának Nagy-Britannia - mondta Mervyn King, a brit jegybank elnöke csütörtöki éves beszédében. A Bank of England első emberének felszólalása többek szerint minden idők "legapokaliptikusabb" beszéde volt a jegybankelnök részéről. Mervyn King az eurózóna felől érkező "fekete felhőkre" utalva azt mondta, Nagy-Britanniában nő a gazdasági stimulus esélye, írja a Portfolio a beszámolók alapján.

"Nem csak az eurózónabeli problémák fajultak odáig, hogy Görögország és más perifériaországok kilépése vált széleskörű spekulációk tárgyává, de naponta találkozni a lassulás jeleivel a kínai, indiai és egyéb, korábban ígéretesen növekvő gazdaságokban is, mint a brazil " - mondta King.

A lazább monetáris politika mellett szerinte ez azt jelenti, hogy a Bank of England új likviditási eszközzel fogja megtámogatni a bankokat, és néhány héten belül új, hitelezést megkönnyítő intézkedéseket is foganatosít.

Új eszközök

A részletekkel kapcsolatban kiderült:, hogy egyrészt a Bank of England likviditási terve egy eddig nem használt eszköz révén havonta legalább 5 milliárd fontnyi, akár 3-4 éves lejáratú likviditással segíti meg a brit pénzügyi rendszert.

Másrészt a hitelezést segítő mechanizmus keretében a bankok bizonyos eszközök fedezete mellett közvetlenül a vállalatok és a háztartások hitelezését segítő hat hónapos lejáratú forráshoz juthatnak a jegybanknál. King szerint a hitelezési terv a jelenlegi piaci forrásköltségnél olcsóbban tesz elérhetővé a bankok számára forrásokat, elérhetőségét pedig attól teszik függővé, mennyire tartják fenn a bankok hitelezési tevékenységüket a brit gazdaság nem pénzügyi szereplői felé.

Emellett King a beszédében arra is utalt, hogy a Bank of England újraindíthatja mennyiségi könnyítési (Quantitative Easing) programját, amelyet májusban függesztett fel, és amelynek keretében eddig 325 milliárd font kormányzati kötvényt vásárolt meg a jegybank.

Sok jegybank erre készül

Mindezzel London a június 17-ei görög választások következményeire, illetve a G20-ak jövő heti, valamint az EU június végi csúcstalálkozóira készülne fel. A kivételes körülmények új, átmenetei finanszírozási rendszert tesznek szükségessé, amíg a csendesebb idők ismét el nem jönnek - hangsúlyozta King, ismét elutasította azonban azokat a követeléseket, amelyek elvárnák a jegybanktól, hogy az államkötvényeken kívül más eszközöket is vásároljon. A Bloomberg jelentése szerint ezt azzal indokolta, hogy ezzel az adófizetők pénzét tennék kockára. A Reuters pedig csütörtökön úgy értesült, a világ jegybankjai készek a közös fellépésre a globális növekedési kilátások javítása érdekében.

Felszólalt még George Osborne pénzügyminiszter is, aki szerint hatalmas az eurózóna összeomlásának a veszélye, ezt elkerülendő azonban nem csak az eurózónának, de Nagy-Britanniának is óvintézkedéseket kell tennie.