Kivonulnak a japán befektetők Brazíliából

Index/portfolio
2012.07.05. 10:44

Elfordultak Brazíliától a japán befektetők, miután a brazil kormány hadat üzent a nemzeti fizetőeszköz, a reál felértékelődésének. A jegybank jelentős kamatcsökkentéseket jelentett be, ezzel rontotta a rendkívül vonzó hozamokon, a kormány pedig kevésbé piacbarát, a külföldi befektetőket, illetve a tőzsdei vállalatok működését közvetlenül és nagy mértékben befolyásoló intézkedéseket vezetett be.

A kedvezőtlen intézkedéseknek köszönhetően a japán kisbefektetők kevesebb, mint egy év alatt 30 milliárd dollárt vontak ki a befektetési alapokból. A külföldi piacokon befektető japán alapok, az úgynevezett Toshin alapok közül a brazil reálban denominált befektetések – a háztartások vagyonát hagyományosan kezelő, Mrs Watanabe-ként is becézett háziasszonyok körében – igen népszerűekké váltak az elmúlt években, a válság után közel 100 milliárd dollárt fektettek be a dél-amerikai országban, míg 2009-ben alig 6,9 milliárd dollárt kezeltek Brazíliában – idézi a Portfolio a Financial Timest.

Tavaly július óta a japánok 29 százalékkal csökkentették brazil befektetéseiket, amit az elemzők eleinte ideiglenes tőkekivonásként értékeltek, mostanra azonban egyre többen a deviza-háború végét, és trendfordulót látnak a kivonási hullám mögött. A japán tőke főleg a márciusi szökőár óta jóval kockázatkerülőbb hazai gazdaságba vándorolt, de a török és ausztrál piacokra is áramlott belőlük, de az amerikai ingatlanbefektetések is igen népszerűek. A japán tőkekivonás önerősítő módon maga is jelentősen hozzájárult, hogy a brazil reál júliusi csúcsa óta több mint 30 százalékot gyengült a dollárral szemben.