A megszorítások miatt lemondott egy görög államtitkár

2012.07.09. 16:17

A megszorítások enyhítéséről folyó tárgyalások elhúzódása miatt lemondott posztjáról hétfőn a görög munkaügyi államtitkár. Nikosz Nikolopulosz lemondását azzal indokolta: a kormány nem elég erős ahhoz, hogy engedményekre szorítsa nemzetközi hitelezőit.

Az államtitkár szerint már régen esedékes lett volna a bérek, nyugdíjak és szociálpolitikai kiadások lefaragásának felülvizsgálata. Emellett szerinte újra kellett volna kezdeni a tárgyalásokat a hitelezői trojkával, a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Központi Bankkal és az Európa Bizottsággal.

Lemondása  megfigyelők szerint a legrosszabbkor jött Andónisz Szamarász kormányfőnek, akinek rendkívül szűk a mozgástere a hitelezőkkel folytatandó tárgyalásokon. Szamarásznak emellett elkeseredetten kell küzdeni az ország fizetőképességének fenntartásáért.

Jóanisz Szturnarász pénzügyminiszter hétfőn Brüsszelben ad számot euróövezeti kollégáinak a reformok végrehajtásának eddigi menetéről. A miniszterek ennek alapján döntenek majd a hitelek esedékes részletének folyósításáról.