Visszaüt a Suzukira a Maruti-botrány

2012.07.20. 07:53

Egy ember meghalt, többtucatnyi megsérült abban az összecsapásban, amely a Maruti egyik gyárában folyó sztrájk közben robbant ki − írja a Napi Gazdaság a Bloomberg jelentése nyomán. A 33 napja tartó munkabeszüntetés és a verekedés miatt le kellett állítani a termelést az üzemben.

A rendőrség a legnagyobb indiai autógyártó nyolcvan alkalmazottját tartóztatta le. A Maruti vezetői és a szakszervezetek képviselői egymást okolják az incidensért.

A menedzsment szerint az erőszakoskodást egy munkás kezdte, aki megütött egy ellenőrt, majd a szakszervezetek megakadályozták, hogy főnökei megbüntessék. Az érdekvédők nem engedték munka után távozni a vezetőket, dulakodás alakult ki, amelyben több irodát felgyújtottak és kifosztottak, mondja a cégvezetés.

A szakszervezetek ezzel szemben a biztonsági szolgálat tagjait teszik felelőssé a történtekért, akik beavatkoztak az ellenőr és a munkás vitájába. Utóbbi azon robbant ki, hogy a felügyelő lekezelő megjegyzéseket tett a munkás kasztjára és szociális helyzetére. A cég az alkalmazottat függesztette fel állásából, ahelyett hogy az ellenőrt rendszabályozta volna meg.

Az Újdelhitől 50 kilométerre lévő Manesar-Gurgaon ipari régió munkásai egymás után lépnek sztrájkba magasabb béreket és jobb munkafeltételeket követelve, ami súlyos gondokat okoz a megtelepült helyi és nemzetközi vállalatoknak. Négy éve egy verekedésben meghalt egy igazgató beosztású menedzser.

A szerdai incidens után a Maruti részvényei több mint hét százalékkal, anyavállalata, a japán Suzuki papírjai közel négy százalékkal zuhantak. Ha az események még sokáig mennek ebben a kerékvágásban, annak nagy hatása lehet a Suzukira − állítják elemzők.