Tíz év után visszakapták bankbetéteiket az argentinok

2012.08.03. 16:54

A türelem kártérítést terem. Egy évtizedig tartott, de Argentínának sikerült visszafizetnie tartozásait saját állampolgárai felé. A mai nap az utolsó 2,2 milliárd dolláros részlet átutalásával Cristina Fernandez de Kirchner kormánya megtéríti mindazok pénzét, akiknek bankbetéteit 2002-ben lefoglalták és helyette állampapírokat adtak nekik.

„Egy történelmi ciklus közeledik a végéhez” – mondta Kirchner tegnap este Buenos Airesben a tőzsdén. A Bloomberg adatai szerint a kormány összesen 17,4 milliárd dollár értékben bocsátott ki állampapírokat és a kamatok miatt 19,6 milliárd dollárt költöttek azok ellentételezéseként.

Argentína tíz évvel ezelőtt csődöt jelentett, megtagadta 95 milliárd dollárnyi hitel visszafizetését és korlátozta a bankbetétekből való pénzfelvételt. Különösen rosszul jártak azok, akiknek megtakarításait dollárban őrizték az argentin bankok. Nekik választaniuk kellett, hogy átkonvertálják megtakarításaikat argentin pesoba vagy elfogadják az amerikai dollárban jegyzett úgynevezett „Boden-kötvényeket” és várnak a pénzükre.

Az államcsőd után, amikor a tartozások az éves GDP arányában 166 százalékára rúgtak Argentína nem tudott külföldi forrásokhoz jutni, mivel senki nem volt hajlandó hitelezni neki. Az akkori kormány meredeken leértékelte valutáját és a gyártásra és az exportra koncentrálva sikerült beindítani a gazdasági növekedést. 2003 és 2011 között átlagosan 7,8 százalékkal bővült a GDP miután 2002-ben 11 százalékkal zsugorodott.

Bár a 2002-es kötvényeket most sikerült visszafizetni, az argentin gazdasági csoda megtorpanni látszik. A Világbank adatai szerint Dél-Amerikában Argentínában lesz idén legkisebb a növekedés, mindössze a GDP 2,2 százaléka. A kormány nemzetközi tartalékaihoz akar nyúlni (akárcsak az előző két évben), hogy lendítsen a gazdaságon.

Kirchner kormánya piacellenes politikát kezdett el alkalmazni. A nagyvállalatokat arra kényszerítik, hogy hozzák haza az exportból származó bevételüket, korlátozták az importot, megtiltották hogy a lakosok külföldi valutát vásároljanak és újra elkezdődtek a vállalatok államosításai is. A kormány a statisztikai adatokat is kozmetikázza, azt hangoztatják, hogy az infláció 10 százalék körüli, pedig valójában közelebb van a 25 százalékhoz.

Nem meglepő módon az argentin államkötvények átlaghozama emelkedni kezdett, jelenleg 12,48 százalékon áll. Az ötéves CDS felár (amivel a befektetők biztosítást köthetnek, hogy akkor is megkapják pénzüket, ha a kötvények kibocsátója nem fizet) 1146 bázisponton áll, összehasonlításképpen az amerikai 141 ponton.