Pénzmosás vádja rogyasztott meg egy brit bankot

2012.08.07. 12:21 Módosítva: 2012.08.07. 13:14
Miután hétfőn a kereskedés utolsó perceiben már eséssel zárt, kedden 24 százalékot zuhant a Standard Chartered árfolyama a londoni tőzsdén, miután azzal vádolták, hogy „szélhámos módon” üzletelt iráni bankokkal.

Miután hétfőn a kereskedés utolsó perceiben már eséssel zárt, kedd reggel tizenhét százalékot zuhant a Standard Chartered árfolyama a londoni tőzsdén, írja a Portfolio.hu. Az esés napközben tovább folytatódott, és kora délután már mínusz 24 százalékon álltak a bank részvényei, vagyis a pénzintézet elveszítette kapitalizációja negyedét.

A brit központú, a világ hetven országában működő nagybankkal kapcsolatban a New York-i pénzügyi felügyelet közölte: kétszázötven milliárd dollárnyi, Iránnal folytatott tranzakciót rejtett el. Ezzel megszegve az USA pénzmosási szabályait terroristáknak, drogkereskedőknek és korrupt államoknak szolgáltatta ki az amerikai bankrendszert. A CNBC által idézett elemzők szerint ugyanakkor az ügynek csak korlátozott hatása lehet a bankra.

A New York-i pénzügyi szolgáltatási felügyeletnél hétfőn úgy nyilatkoztak, akár meg is vonhatják a Standard Chartered működési engedélyét az államban, ugyanis a bank "szélhámos" módon működött köre az iráni kormánnyal hatvanezer titkos tranzakció lebonyolításában, amelyből több százmillió dollárnyi tranzakciós díjra tett szert. A bank állítólag iráni ügyfelei (köztük az iráni jegybank, az állami Bank Saderat és Bank Melli) számára New York-i egységén keresztül végzett tranzakciókat annak ellenére, hogy ezek az intézmények amerikai szankciók alatt állnak. Irán mellett a gyanú szerint többek között Líbiával és Szudánnal is üzletelt a bank. A Standard Chartered tagadta a vádakat hétfői közleményében, hozzátéve, hogy a felügyeleti vádak egyoldalúak, és nem adnak teljes képet a tényekről.

Bár az ügy kísértheti egy ideig a társaságot, a részvényekre gyakorolt hatás korlátozott lehet, nyilatkozta Kathy Lien, a BK Asset Management ügyvezető igazgatója. Szerinte feketepont az ügy a bank számára, és bírságot, valamint vizsgálatot is kaphat a nyakába, de a Standard Chartered túl fogja mindezt élni. A bankban 6 százalékos tulajdonnal rendelkező Aberdeen Asset Management szerint meg kell adni a bank számára a lehetőséget, hogy válaszoljon a vádakra, és úgy vélik, a banknak képesnek kell lennie arra, hogy megtartsa a hírnevét. A banknál várhatóan ezután szigorodni fognak a kockázatkezelési és belső ellenőrzési szabályok. Az Aberdeen ügyvezető igazgatója szerint erős bankról van szó, amelyet eddig - versenytársaitól eltérően - elkerültek a botrányok. Nem minden elemző ilyen optimista: a japán Nomura például vételről semleges ajánlásra változtatta meg a bank besorolását kedd reggelre.

A New York-i pénzügyi szolgáltatási felügyelet éles hangú közleménye "lator intézménynek" nevezte a brit bankszektor egyik legpatinásabb, hosszú múltra visszatekintő bankcsoportját, amelynek két fő alkotóelemét, a Standard Bankot és a Chartered Bankot egyaránt a XIX. század közepén alapították. A két pénzintézet 1969-ben egyesült, felvéve mai nevét. A Standard Chartered már a hatodik olyan bank a fejlődő piacokon 2008 óta, amely a szankció alatt álló országokkal folytatott tranzakciók miatt kerül az amerikai felügyeletek kereszttüzébe. A múlt hónapban az HSBC-t vették elő a hatóságok, a szintén globális brit nagybank Mexikóban bírságot is kapott.