Egy gáznak csak egy ára legyen!

MTI/Index
2012.09.14. 15:43
Az uniós piaci szabályok betartására szólította fel az Európai Unió energiaügyi biztosa az orosz Gazprom gázipari vállalatot. Günther Öttinger arra is figyelmeztette az oroszokat: ne folytassák azt a gyakorlatot, hogy más-más gázárat kínálnak a keleti és nyugati tagállamoknak.

Oroszország a legfontosabb partnerünk az olaj-, szén-, uránérc- és gázimport miatt, de egyenlő és igazságos feltételek kellenek – mondta a biztos újságíróknak a litván fővárosban. Leszögezte: „a gáz az gáz, és a gáz ára Berlinben és Párizsban jelenleg sokkal alacsonyabb, mint Vilniusban”.

Az Európai Bizottság a múlt héten jelentette be, hogy versenyfelügyeleti vizsgálatot indít a Gazprom árképzésének ügyében. A vizsgálat során nyolc uniós tagállam, így Magyarország, Bulgária, Litvánia, Csehország, Észtország, Lettország, Lengyelország és Szlovákia hosszú távú gázszerződéseit ellenőrzi az unió versenyfelügyeletét is ellátó szervezet.

Magyarország is azon országok között van, amelyekben a Gazprom visszaélhetett vagy visszaélhet piaci helyzetével – emelte ki szerdán az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

„Piaci alapokon és egyenlő feltételek mentén szeretnénk folytatni kapcsolatunkat a Gazprommal” – mondta Öttinger, hozzátéve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „nagyon jól ismeri és el kell, hogy fogadja az európai piaci szabályokat”. Az Európai Unió a maga több mint 500 millió lakosával kulcsfontosságú piac a Gazprom számára.

Én? Talán te!

Oroszország válaszul nekiment az uniónak és azt hangoztatják, hogy épp őket érik hátrányos versenykörülmények. „Az Európai Bizottság nem tisztességes a Gazprommal” – reagált az orosz cég elleni versenyfelügyeleti vizsgálat indítására a Gazprom elnökhelyettese hétfőn.

Alekszandr Medvegyev, aki Gazprom Export vezérigazgatója is egyben, azt mondta: az Európai Bizottságnak „vaj van a fején”. Szerinte éppen az orosz állami gázmonopóliumot sújtják versenykorlátozások Európában, beleértve azt is, hogy blokkolják hozzáférését az Európai Unió területén lévő gázvezetékekhez.

Moldovát is megvennék az olcsóbb gázzal

Oroszország alacsonyabb gázárakat és adósságkönnyítést helyez kilátásba Moldovának, ha a volt szovjet köztársaság megszakítja az energiaipari együttműködést az Európai Unióval – mondta a napokban Alekszander Novak orosz energiaipari miniszter.

„Mindenekelőtt azt javasoljuk, hogy Moldova ne írja alá az uniós energiaipari együttműködéshez való csatlakozásról szóló jegyzőkönyvet. Ez az előfeltétele annak, hogy megvitassuk a gázárak csökkentésének és a jelenleg 4,1 milliárd eurós adósságteher enyhítésének ügyét” – mondta a miniszter Vlad Filat moldovai miniszterelnök oroszországi tárgyalásai kapcsán újságíróknak. Moldova egyébként  30 százalékos árcsökkentést akar.