Nekünk is fájhatott a Gazprom-monopólium

MTI/Index
2012.09.05. 14:57

Magyarország is azon országok között van, amelyekben a Gazprom visszaélhetett vagy visszaélhet piaci helyzetével – közölte szerdán az Európai Bizottság illetékes szóvivője. Antoine Colombani brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarországon kívül Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Észtországban, Lettországban és Litvániában vizsgálják, hogy visszaélt-e piaci pozíciójával az orosz állami gázvállalat.

A szóvivő ismertette, hogy Litvánia hivatalosan is kérte a bizottságtól ennek kivizsgálását, és a testület szakértői több országban személyesen is tájékozódtak a helyzetről. Antoine Colombani többször hangsúlyozta, hogy egyelőre a vizsgálat elindításáról és közel sem a lezárásáról van szó, ezért az eljárás esetleges kimeneteléről és következményeiről nem volt hajlandó nyilatkozni.

Az Index úgy tudja, egyelőre a Gazprom sem tudja, hogy a vizsgálat egészen pontosan milyen ügyekre irányul, hivatalos tájékoztatást még nem kaptak. A cégnek egyelőre az sem világos, hogy az uniós vizsgálat kimondottan a Gazpromot célozza-e, vagy ez egy átfogóbb, a hosszú távú szerződésekkel kapcsolatos vizsgálat része.

Reagált a Gazprom

A trösztellenes vizsgálatról a Gazprom hivatalos megkeresést nem kapott, közölte a cég szerdán. Kiemelik, a vizsgálat önmagában nem jelenti azt, hogy a Gazprom megsértette az uniós szabályokat, és hangsúlyozzák, lelkiismeretesen betartják a nemzetközi és a nemzeti jogok előírásait.

Az Európai Bizottság kedden jelentette be, hogy trösztellenes vizsgálatot indít a Gazprom ellen. Arra keresik a választ, hogy akadályozza-e a versenyt az orosz Gazprom a közép- és kelet-európai országok gázpiacain, megsértve ezzel az Európai Unió trösztellenes előírásait.

Brüsszel azt gyanítja, hogy a Gazprom megakadályozta a gázszállítások diverzifikálását ezekben az országokban, valamint indokolatlan gázárakat szabott, a kőolaj árához kötve azokat.

Közben a Gazprom, amely a világ legnagyobb földgázkitermelője és Oroszország legnagyobb cége kelet felé terjeszkedik, és az orosz földgáz iránti európai keresletcsökkenést Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben kompenzálná – írta a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap kedden.

A Bloomberg híügynökség szerint az orosz Gazprom és a Japan Petroleum Exploration az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vlagyivosztoki csúcstalálkozóján készül megállapodni egy földgáz-cseppfolyósító üzem megépítéséről. A létesítményt 10 millió tonnás évi kapacitásra tervezik, 2017-2020-között készülne el.

Gleb Ivasencov, az APEC Orosz Központi Kutatóintézetének igazgató-helyettese hétfőn arról beszélt, hogy 2020-ig Oroszország kőolajának 22-25 százalékát a térségben kívánja értékesíteni. Jelenleg 8-9 százaléknál tart.

Elismerte, hogy a gázszállítással gond van, ugyanis csak Kínának és Koreának van gázvezetéke, a többi országnak csak cseppfolyósított földgázt tudnak tengeri úton szállítani. Az orosz Távol-Keleten ráadásul csak egy cseppfolyósító üzem van: Szahalinon, Korszakov kikötője mellett.

Grigorij Birg, az Investkafe elemző cég igazgatója szerint a Gazpromnak nagy szüksége van saját cseppfolyósító kapacitásának és jelenlétének növelésére az APEC térségében.