A németek is érzik a bajt

2012.09.28. 08:54 Módosítva: 2012.09.28. 09:08

Németországban szeptemberben is folytatódott a féléves sorozat, minden hónapban nőtt a munkanélkülisegély-kérelmek száma, az Európai Bizottság (EB) gazdasági hangulatindexe pedig újabb hároméves mélypontra zuhant - írja a Napi Gazdaság a tegnap nyilvánosságra hozott adatok alapján.

Az exportorientált német gazdaságban a legtöbb elemző szerint lassan el fognak kezdődni a leépítések, legalábbis erre utal, hogy szeptemberben is 9 ezer fővel nőtt az először munkanélküli-segélyért jelentkezők száma. A német munkaerőpiac ezzel együtt továbbra is erős, hiszen hiába romlik a helyzet már fél éve, a munkanélküliségi ráta változatlanul 6,8 százalék.

Az EB gazdasági hangulatindexe szeptemberben a megelőző hónaphoz képest 1,1 ponttal a súlyos recessziót előrejelző 85 pontra mérséklődött; utoljára 2009 áprilisában járt ilyen mélyen az index.

Az eurózóna reálgazdaságában tehát az európai jegybank legújabb kötvényvásárlási programja sem tudta jobb kedvre deríteni a szereplőket, a hangulat már 7 hónapja folyamatosan romlik. Elemzők szerint már szinte bizonyos, hogy a valutablokk a harmadik negyedévben a másodiknál is súlyosabb recesszióba süllyed.