Spanyolország 40 milliárd eurós hitelt hív le

MTI/Index
2012.09.28. 19:38
40 milliárd eurót hívnak le a a 100 milliárdos keretükből a spanyolok. A legfrissebb banki stresszteszt szerint azonban a legrosszabb forgatókönyv esetén ennek a másfélszerese lenne csak elég a bankrendszer stabilizálásához.

A spanyol bankrendszernek a legrosszabb esetben akár 59,3 milliárd euróra is szüksége lehet a pénzügyi-gazdasági válság átvészeléséhez - állapítja az Oiver Wyman tanácsadó cég által a madridi kormány megbízásából végzett stresszteszt.

A legkedvezőtlenebb forgatókönyv 6,5 százalékos GDP-csökkenést feltételez a 2012-2014-es periódusra.

A tanulmány szerint a vizsgált 14 bank felének lehet szüksége tőkejuttatásra. A már államosított bankok közül a Bankia SA-nak 24,74 milliárd, a Novagalicia Banknak 7,18 milliárd, a Catalunya Banknak pedig 10,83 milliárd euró tőkejuttatásra is szüksége lehet.

A három legnagyobb spanyol banknak, a Banco Santander SA, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA és a CaixaBank SA pénzintézeteknek nem lesz szüksége feltőkésítésre.

Optimista a kormány

Spanyolország mintegy 40 milliárd eurót vesz igénybe a bankrendszer feltőkésítésére létesített európai hitelkeretből - közölte pénteken a spanyol jegybank helyettes kormányzója, Fernando Restoy.

"Első becsléseink szerint a 100 milliárd eurós hitelkeretből ténylegesen lehívott összeg mintegy harmadával lehet kevesebb az Oliver Wymann által megadottnál" - mondta Fernando Restoy újságíróknak.

Az EKB örül

Az Európai Központi Bank (EKB) pénteken közleményben üdvözölte a spanyol bankrendszer vártnál alacsonyabb feltőkésítési igényét.

"Az EKB a legteljesebb mértékben támogatja a spanyol hatóságok igyekezetét a feltőkésítéshez szükséges tőke megfelelő időben történő biztosítására" - írja a közlemény.

Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup elnöke, luxembourgi miniszterelnök rámutatott, a vártnál alacsonyabb tőkeigény azt jelenti, hogy a már megnyitott hitelkeret biztonságos mozgásteret nyújt a szükséges intézkedések meghozatalához, és garantálja a bankok feltőkésítésének a megállapodott menetrend szerinti hatékony végrehajtását.

A bizottság külön közleménye szerint a stresszteszt jelentős előrelépés a spanyol bankrendszer szanálási programjának hatályba léptetésében, és az első folyósításokra már novemberben sor kerülhet. A közlemény azonban hangsúlyozza, hogy a gyengélkedő bankok feltőkésítése feltételekhez kötött: meg kell például válniuk veszteséges üzletágaiktól, és finanszírozási igényük egy részét a tőkepiacon is elő kell tudniuk teremteni.

A stressztesztközzétételét követően az euró korrigálta nap közben elszenvedett veszteségeinek egy részét: 1,2840 dollárról 1,2870 dollárra erősödött. Nap közben 1,2959 dolláron is jegyezték az eurót.

Az pországban az építőipar lelassulásával a növekedés recesszióba fordult, a munkanélküliség pedig az egekbe szökött – az állástalanok aránya mára 25 százalék körül van, a fiatalok körében pedig különösen drámai a helyzet, közülük csak minden másodiknak sikerült állást találnia.