Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szerdán felszáll a Super Jumbo

2005.04.25. 15:16
Két kapitánya is lesz az Airbus A380-asnak. Az akár nyolcszáz fő befogadására is képes óriáson az utolsó simításokat végzik.
A világ legnagyobb utasszállító repülője, az Airbus A380-as szerdán száll fel először, ha minden a terv szerint halad és az időjárási viszonyok sem szólnak közbe. A Concorde 1969-es repülése óta nem látott érdeklődés övezi az A380-as első útját. A hat fős személyzet nemzetközi, a gépnek két kapitánya lesz: Claude Lelaie a repülési osztály korábbi elnökhelyettese, és Jacques Rosay vezető tesztpilóta. Mindketten túlvannak a 13 ezredik repült órán, ráadásul tapasztalatukat a társaság többi típusán, a A318-ason, és az A340-eseken gyarapították.

Drága darabok

#alt# Az akár 800 fő befogadására képes Airbus Toulouse-ból, a társaság központjából száll fel. Eddig 11 légitársaság jelezte, hogy vásárolna a típusból, közel 100 gépre érkezett megrendelés. Darabja 285 millió dollárba kerül.

A Super Jumbo-nak is nevezett A380-as első példányát az angol, a francia, a német és a spanyol kormányfő jelenlétében január 17-én gördítették ki a számára épített óriási szerelőcsarnokból, jelezve, hogy a gépet európai összefogással építi az Airbus Industries. Az óriásgép kifejlesztése tízmilliárd euróba került.

Szétdobják őket

Az első négy átadott repülőgép a tesztelést szolgálja majd, kettő pedig főleg demonstrációs és reklám-célú repüléseket végez. A hetediket azonban - várhatóan jövőre - már kereskedelmi forgalomba állítja a Singapore Airlines légitársaság. A gyártó arra számít, hogy a 2008-ra tervezett 250-ik gép leszállításakor már megtérül a fejlesztésbe fektetett rengeteg pénz. A gyártók szándékai szerint az óriásgépből 750 darabot fognak majd eladni.

Készül belőle hosszú- ill. rövidtávú, luxus, három osztályos, turista, és teherszállító változat is. A gépet koktélbárral, biliárd teremmel és több tusolóval is felszerelhetik, ha a vevő úgy kívánja.