Bernadett
0 °C
4 °C

Elkészült az óriásgép

2005.01.18. 15:08
Az Airbus bemutatta a világ legnagyobb utasszállítóját, mely 555 utast tud egyszerre szállítani. A gépet a vevő igényei szerint koktélbárral, biliárd teremmel és több tusolóval is felszerelhetik.
Nyolcvan méteres a fesztávolsága a világ legnagyobb utasszállító repülőgépének, melyet most mutattak be a franciaországi Toulouse-ban. A bemutatón részt vett Tony Blair angol miniszterelnök és Jacques Chirac francia elnök is. Az Airbus 380 egyszerre 555 utast tud szállítani, ez harmadával több, mint amennyi a Boeing 747-esen elfér. Az óriásgépben ötven százalékkal több a hely, mint a rivális legnagyobb gépében, a Boeing 747-esben. A gépet koktélbárral, biliárd teremmel és több tusolóval is felszerelhetik, ha a vevő úgy kívánja.

Túl nagy

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Az óriásgép kifejlesztése tízmilliárd euróba került. Mint korábban hírt adtunk róla a repülőt tavaly májusban kezdték el összeszerelni Franciaországban. A gyár - hogy megfeleljen az óriásgép méreteinek - maga is hatalmas: 49 méter széles, 250 méter hosszú és 48 méter magas.

A gyártók szándékai szerint az óriásgépből 750 darabot fognak majd eladni. Az Airbus 380 első útját márciusban teszi meg, és jövőre fog majd menetrendszerűen repülni a Singapore Airlines kötelékében. Eddig 149 repülőre érkezett megrendelés összesen 14 megrendelőtől.

A gép nagysága miatt nem mindegyik repülőtér képes majd fogadni azt. A legnagyobb repülőterek is kénytelenek átépíteni a kifutókat, hogy elférjen rajta az óriásgép. A Virginia Airlines 2008-ra szeretné megkapni a rendelt gépeit, hogy addigra több repülőtér is fel tudjon készülni a fogadásra.

A Boeing közben teljes erőbedobással dolgozik a 450 férőhelyes 747-es "Advanced" típusának modernizálásán, hogy ne kerüljön teljes hátrányba riválisával szemben. Az új típus a 747-400-as 419 férőhelyes standard kivitellel összevetve 10-15 százalékkal alacsonyabb költségekkel lesz üzemeltethető.