Bernadett
-2 °C
4 °C

Újabb vállalati botrányok Amerikában

2003.06.13. 13:26
Könyvelési botrányba keveredett a Dynegy energetikai cég és a Network Associates szoftvergyártó és a Lucent Technologies. A Guidant orvosiműszer-gyártót eltitkolt halálesetek miatt büntették meg.
A Guidant nevű, orvosi műszereket gyártó céget 92,4 millió dollárra büntették, mert a cég nem jelentette azokat a haláleseteket, amelyeket valószínűleg egy hibás termékük okozott, közölte a Financial Times. A cég elismerte, hogy hibázott, bár az érintett műszert már kivonta a forgalomból. A gépek összesen 2800 alkalommal hibásodtak meg, és valószínűleg tizenkét ember haláláért is felelősek.

A legmagasabb büntetés

Kevin Ryan san franciscói főügyész szerint a vállalat megrendítette az egészségügyi cégekbe vetett hitet, és veszélybe sodorta a betegeket. "Ez bűncselekmény, amiről tájékoztatni kell a közvéleményt" - mondta. A kirótt büntetés a legmagasabb, amit ilyen típusú törvénysértésért valaha Amerikában kiszabtak. A cég papírjainak árfolyama az ítélet nyomán hat százalékkal estek.

Dynegy, Enron, Andersen

Az annak idején az Enront majdnem felvásárló Dynegy három alkalmazottja ellen vádat emeltek a könyvelés meghamisításának gyanúja miatt. A tőzsdefelügyelet (SEC) szerint Jamie Olis, Gene Foster és Helen Sharkey banki kölcsönöket tüntetett fel készpénzbevételként, de ezt eltitkolták a cégvezetés és a könyvvizsgáló Andersen elől is. Ugyanebben az ügyben a Dynegy tavaly már kifizetett egy hárommillió dolláros büntetést.

Vall az alelnök

Terry Davis, a Network Associates volt alelnöke egy kaliforniai bíróságon beismerte, hogy három éven át úgy manipulálta a könyvelési adatokat, hogy a bevételek megfeleljenek a kitűzött céloknak. Davist akár tíz év börtönre és negyedmillió dollár pénzbüntetésre is ítélhetik. A többek között a McAfee vírusirtót is jegyző cég idén már bejelentette, hogy az 1998-2000-es eredményéről új jelentést kell készítenie.

Tévesen könyvelt bevétel

A Wall Street Journal értesülése szerint a tőzsdefelügyelet keresetet nyújt be a Lucent Technologies két volt vezetője ellen. Azzal vádolják Nina Aversanót, a volt észak-amerikai értékesítési igazgatót és William Plunkettet, az értékesítésért felelős exalelnököt, hogy ők is aktívan részt vettek a cég mérleghamisító gyakorlatában. A Lucent korábban már elismerte, hogy 679 millió dollárt tévesen könyvelt bevételként - ezek a tételek általában kereskedőknek továbbadott, de még el nem adott eszközökről szóltak. A Lucent ebben az ügyben egyszer már megállapodott a tőzsdefelügyelettel: a pénzbüntetést akkor két évre felfüggesztették.