József, Bánk
-6 °C
0 °C

Hadat üzent az agrártárca az Európai Uniónak

2006.10.20. 13:39
Az Európai Bírósághoz fordul a magyar kormány az uniós kukorica intervenció minőségi feltételeinek megváltoztatása miatt - közölte Gőgös Zoltán az agrártárca államtitkára. Az államtitkár aláhúzta: pénteken hivatalosan is közzétette az Európai Unió azt a rendeletét, amely megváltoztatja a kukorica intervenciós felvásárlásának minőségi feltételeit. A magyar kormány azt kéri az Európai Bíróságtól, hogy semmisítse meg, helyezze hatályon kívül a szóban forgó rendeletet.

Gőgös Zoltán utalt arra: a magyar kormány szerint a rendeletben foglaltak lényegében jogi nonszenszt jelentenek, mivel a feltételeket egy termelési ciklus közben változtatta meg az unió. Erre a közösség életében még nem volt példa. Ez is alátámaszthatja azt, hogy mindenképpen jogorvoslatot kell kérni az Európai Unió bíróságától. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a rendelettel kapcsolatban mind a magyar európai parlamenti képviselők, mind pedig a magyar érdekképviseleti szervezetek brüsszeli megbízottai határozott lépéseket tettek a bizottságnál.

A szaktárca államtitkára szerint ugyanakkor nincs pánikra ok, mivel a kukorica ára kedvező, és jelenleg meghaladja az intervenciós árat. Ezért a magyar gazdálkodóknak nem kell attól félniük, hogy termésük eladhatatlanná válik. Gőgös Zoltán közölte azt is, hogy a megváltozott paraméterek alapján is a jelenlegi termés mintegy 80 százaléka megfelel az uniós előírásoknak. Az államtitkár leginkább azt tartotta gondnak, hogy nem áll elegendő szállítási kapacitás rendelkezésre ahhoz, hogy a kukoricát ki lehessen vinni az országból.

Automatikusan kizárták

Az MTI korábbi híradása szerint a november 1-jén hatályba lépő szigorítás lényege, hogy bevezetik a kukorica esetében a hektolitersúly mérését, azaz egy hektoliter kukoricának 71-73 kilogrammnak kellene lennie az új direktíva szerint. A termés nedvességtartalma 14,5 százalék helyett 13 százalék lehet. Az úgynevezett törtszem arányt 10-ről 5 százalékra kell csökkenteni, míg a hősérült szemek aránya 3 százalék helyett 0,5 százalék lehet.

A megváltoztatott minőségi követelmények automatikusan kizárják a magyar kukorica egy részét az uniós intervencióból, mivel ezt a magyar termelők egy része a fajtaösszetétel, illetve az ország természeti adottságai miatt nem képes teljesíteni. Jelenleg keresleti piaca van a kukoricának, azaz a szabadpiaci ár meghaladja az intervenciós árat. Nyugat-Európában ugyanis sok helyen nem kedvezett az időjárás ebben az évben a kukoricatermelőknek.

Magyar kukorica

Így a szakértők szerint az idén nemigen kell a kukorica intervenciós felajánlásával számolni Magyarországon. Hosszabb távon viszont az új minőségi paraméterek alkalmazása csökkentheti a kukorica árát. Az unió intervenciós gabona-felvásárlási rendszerébe Magyarország EU-csatlakozását követően kapcsolódhatott be. Ez a magyar gazdálkodók számára azért jelentett az addiginál biztosabb bevételi forrást, mert az uniós intervenciós ár - a tonnánkénti 101 euró - akkor még meghaladta a szabadpiaci árakat.

Így a gazdálkodók jelentős mennyiségű, mintegy 8 millió tonna búzát és kukoricát ajánlottak fel mind 2004-ben, mind pedig 2005-ben uniós átvételre. Ez az intervenciós készlet már apadt, annak köszönhetően, hogy a magyarországi raktárakból jelentős mennyiségű gabonát - elsősorban búzát - elszállítottak.

Jelenleg a magyar raktárakban 5-6 millió tonna gabona található, amelyből 4-4,5 millió tonna a kukorica. Az unióban felvásárolt összes kukoricakészlet mintegy 80 százalékát a magyar kukorica tesz ki. Az unió illetékesei ezt - vélelmezhetően - sokallva, döntöttek a minőségi paraméterek megváltoztatása mellett, hogy így csökkenthessék a raktáron lévő készletek nagyságát.