Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Recesszió felé halad az amerikai gazdaság

2008.10.30. 14:17
Az amerikai GDP 0,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, ez kicsit jobb az elemzői várakozásoknál. Szinte minden adat rosszabb volt az előzőnél, de ha nem nőnek a kormányzati kiadások és az export, akkor sokkal rosszabb is lehetett volna.

Az amerikai gazdaság 2001 óta nem látott mértékben esett, a júliustól szeptemberig tartó harmadik negyedévben a GDP 0,3 százalékkal csökkent. A csökkenén ugyan kisebb, mint az elemzők által várt 0,5 százalékos visszaesés, de sokan attól tartanak, hogy a java még csak most következik.

Az adat azért is jelentős, mert az amerikai GDP az előző negyedévben még 2,8 százalékkal nőtt &nash; írja a Bloomberg. A lakossági fogyasztás 17 év óta most csökkent először, a 3,1 százalékos visszaesés 28 éve a legnagyobb.

A vállalati befektetések egy százalékkal csökkentek, miközben az előző idpszakban még 2,4 százalékkal nőttek. Az ingatlanbefektetések 19,1 százalékkal estek, ez a tizenegyedik negyedév, amikor visszaesés tapasztalható az ágazatban.

A visszaesés sokkal nagyobb lett volna a kormányzati kiadások 5,8 százalékos növekedése, az exportnövekedés 5,9 százalékos volt. A kormányzati kiadások 1,2 százalékot, a nettó export 1,1 százalékot adott hozzá a növekedéshez. Ezek nélkül 1,8 százalékos lett volna a GDP visszaesés.

Szakemberek szerint a gazdasági növekedés az év utolsó három hónapjában és 2009 első negyedévében tovább csökkenhet, emellett nőni fog a munkanélküliség &nash; olvasható a Marketwatchon. Ez lehet a leghosszabb összehúzódás a II. Világháború óta.

Szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltö Fed fél százalékponttal egy százalékra csökkentette az irányadó kamatot. Az indoklásban azt jelezték, hogy a gazdasági visszaesés és a hitelválság egy időre visszafoghatja a fogyasztói és vállalkozói költéseket.