Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Elmarasztalták az Arthur Andersent

2002.06.16. 10:21
Az illetékes amerikai szövetségi bíróság - első fokon eljárva - szombaton kimondta az Arthur Andersen könyvvizsgáló cég felelősségét az Enron-botránnyal kapcsolatos iratmegsemmisítési ügyben.
A texasi székhelyű Enron energetikai óriásvállalat fél évvel ezelőtt csődbe jutott, és több ezer alkalmazottja nem csupán az utcára került, hanem elveszítette a cég részvényeiben tartott nyugdíjcélú megtakarításait is. Az Enron bukását a felelőtlen beruházási politika okozta. Az offshore leányvállalatokhoz történt kihelyezések hatalmas veszteségeit sokáig elleplezte a könyvelői kozmetika, és mielőtt összecsaptak volna a hullámok, s az adóssághegy miatt zuhanni kezdett volna az Enron-részvények árfolyama, a legfelső vállalatvezetés számos tagja időben, szép áron túladott a birtokában levő értékpapírokon.

Az Enron könyvvizsgálója az Arthur Andersen - az öt leghatalmasabb ilyen profilú amerikai nagyvállalkozás egyike - volt. David Duncan könyvvizsgáló, az Arthur Andersen azon partnere, aki az Enron ügyeiért volt felelős, sokáig úgymond mindent rendben talált az Enron könyvelésében, majd amikor már kipattanóban volt a botrány, lázas igyekezettel megsemmisített több ezer olyan dokumentumot, amelyekből világosan megállapítható lett volna a cég kórtörténete. Duncan áprilisban elismerte a maga bűnösségét az igazságszolgáltatás akadályozása vádjában.

Vállalati bűnösség

Kézenfekvő volt azonban a feltételezés, hogy Duncan nem kizárólag saját szakállára tevékenykedett, hanem az Arthur Andersen előírásainak megfelelően. Ennek bizonyítását célozza az Arthur Andersen ellen folyó büntető eljárás, amelyben a vád szerint a cég maga is elkövette az igazságszolgáltatás akadályozása bűncselekményt.

Az Egyesült Államokban nem csupán természetes személyeket lehet büntető eljárás alá vonni: jogi személyek, gazdálkodó szervezetek esetében is megállapíthatnak bűnösséget és kiszabhatmak büntetést - ami adott esetben nem helyettesítheti a rendszerint nagyságrendekkel nagyobb összegre vonatkozó polgári jogi kártérítési felelősséget. A gazdálkodó szervezetek büntetőjogi elmarasztalása idegen a hagyományos európai kontinentális jogszemlélettől, de az utóbbi időben már megjelent Európában is.

Az Arthur Andersen bejelentette: fellebbezni kíván az első fokú elmarasztaló ítélet ellen. A könyvvzsgáló cég üzleti helyzetét - amely a botrány következtében már így is nagyon súlyosan megrendült - tovább nehezíti a most kimondott végzés, akkor is, ha az még nem jogerős.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!