Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vádat emeltek az Andersen ellen

2002.03.18. 10:26
A washingtoni igazságügyi minisztérium vádat emelt az Arthur Andersen könyvvizsgáló cég ellen az igazságszolgáltatás akadályozása címén. A vállalat egész jövője kérdésessé vált, miután előzőleg összeomlottak a fúziós tárgyalások két rivális könyvvizsgáló céggel.
Az igazságügyi minisztérium azzal vádolja az Arthur Andersent, hogy a könyvvizsgáló cég tavaly október-novemberben utasítást adott az alkalmazottaknak az Enron Corp. energiakereskedelmi cégre vonatkozó dokumentumok meghamisítására, megsemmisítésére, illetve elrejtésére.

A minisztérium közölte, hogy a vádesküdtszék már korábban döntést hozott a vádemelésről, de ezt a céggel való esetleges megegyezés reményében visszatartották.

A könyvvizsgáló szerint a kormányzat visszaél hatalmával

A vádemelést azt követően jelentették be, hogy az Andersen a múlt csütörtöki határidőig nem volt hajlandó beismerni bűnösségét az igazságszolgáltatás akadályozásában.

Az Andersen elutasította a vádakat és a kormányzati hatalommal való visszaélésnek nevezte a büntetőeljárás megindítását.

A felső vezetés mit sem tudott a dolgokról

A cég korábban ugyan elismerte, hogy houstoni kirendeltsége megsemmisített bizonyos dokumentumokat ügyfelével, az Enronnal kapcsolatban, de állítása szerint ez nem a felső vezetés utasítására történt.

Az Andersen egyúttal azt is közölte, hogy nem áll szándékában csődvédelmet kérni.

Az Andersen még a várható vádemelés előtt szeretett volna fúziós megállapodásra jutni riválisai valamelyikével, de terve meghiúsult: az Ernst & Young, illetve a Deloitte & Touche még a vádemelés előtt nyilvánosan elállt attól, hogy megvegye a világ ötödik legnagyobb könyvvizsgálóját.