Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Az Enron botrány miatt megszűnik az Arthur Andersen

2002.03.11. 10:36
Úgy tűnik végképp belebukott az Enron botrányba a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló cége, az Arthur Andersen: a The New York Times szerint a társaság megkereste riválisát, a Deloitte Touche Tohmatsut, hogy vásárolja fel.
Bár még közel sem dőlt el, hogy a Deloitte milyen formában - egyben vagy darabokban - vásárolja fel az Arthur Andersent (AA) , a The New York Times szerint az biztosnak tűnik, hogy az Enron-ügyben csúnyán leszerepelt könyvvizsgáló neve eltűnik, vagyis nem fog megjelenni az új társaság nevében.

Bizonyítékokat semmisítettek meg

A két cég között akkor indultak a tárgyalások, amikor a múlt héten kiderült, hogy az AA ellen büntetőeljárás indul azzal a váddal, hogy nagy mennyiségű bizonyítékot semmisített meg houstoni irodáiban. A társaság képviselői most a színfalak mögött egyeztetnek az ügyészekkel arról, hogy az ügy a vádemelés előtt lezárható-e valamiféle megegyezéssel.

Az AA felvásárlásáról a két érintett felső vezetői, az Arthur Andersen részéről Joseph F. Berardino, a Deloitte nevében pedig James E. Copeland Jr. Tárgyaltak New Yorkban.

Jönnek a perek

A megbeszélések a szokásoktól eltérően nem az ár körül forognak, hanem sokkal inkább akörül, hogyan kerülhető el, hogy a vevő Deloitte-nak kelljen jótállnia az AA esetleges fizetési kötelezettségeiért.

A bizonyítékok megsemmisítése miatti eljárás mellett az Arthur Andersen ugyanis számtalan perre számíthat olyan cégektől és magánszemélyektől, akiket az Enron bukása negatívan érintett. Emlékezetes, hogy az AA sorozatban hitelesített olyan pénzügyi jelentéseket, amelyekről most már az Enron is elismerte, hogy hamisak voltak.

Nem egyben nyelnék le

A The New York Times szerint a Deloitte Touche semmiképpen sem veszi át az AA-t, ha jót kell állnia annak esetleges fizetési kötelezettségeiért.

Elképzelhető olyan megoldás például - mondta egy neve elhallgatását kérő forrás a napilapnak - hogy a Deloitte nem az egész céget, hanem annak eszközeit venné meg. Elképzelhető, hogy az Arthur Andersen amerikai részlegét kivéve minden a vevőhöz kerülne. Így ez az egység állhatna jót a perekben.

Elpártoltak az ügyfelek

Szakmabeli források szerint az AA-nak - amelyet Itzhak Sarav egyetemi tanár "süllyedő hajóhoz" hasonlított - nemigen van más választása, mint felvásárlót találni a Big Five, vagyis a világ öt legnagyobb auditor cége közül. Az utóbbi hetekben számos nagy ügyfél, például a Merck és a Delta Air Lines, mondta fel szerződését az Arthur Andersennel.

A Deloitte Touche Tohmatsu a világ második legnagyobb könyvvizsgálója a PricewaterhouseCoopers után. Ha felvásárolja az Arthur Andersent, Big Five legkisebbikét, majdnem utoléri a listavezetőt.