Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Villamos Művek is fut a pénze után

2002.02.18. 11:04
Az Enron amerikai energetikai cég csődjével kapcsolatos hitelezői igények összehangolására tartott egyeztetést Londonban a csődbiztos Price-WaterhouseCoopers. A megbeszélésen részt vett a Magyar Villamos Művek Rt. igazgatóságának elnökhelyettese és egy jogásza is - az Enron ugyanis több mint félmilliárd forinttal maradt adósa az MVM-nek.
A londoni egyeztetésen részt vevő Virág Miklós, az MVM elnökhelyettese úgy értékelte, hogy az egyeztetés következtében "olyan helyzet jött létre, amely segítheti a Magyar Villamos Művek Rt. kárainak jelentős csökkentését" - közölte az MTI. Virág Miklós azonban hozzátette, hogy a kár konkrét összegéről beszélni korai. A beérkezett igényeket a csődbiztos néhány héten belül összesíti, és azok valóságtartalmát ellenőrzi.

A Magyar Villamos Művek Rt. szempontjából meghatározó, hogy az Enron anyagi nehézségeiről információt szerezve 2001. november 29-én haladék nélkül felmondta az amerikai energetikai vállalattal kötött szerződéseit, és az így felszabadult hálózati kapacitásait a december eleji nagy hidegben mások számára kedvező feltételekkel értékesítette - szól a cég közleménye. A HVG szerint ugyanakkor egészen más volt a helyzet: a hetilap úgy tudja, az MVM akkor szállított az Enronnak, amikor a többi áramkereskedő már csak előre leperkált készpénz ellenében volt hajlandó kereskedni a rogyadozó amerikai vállalattal.

Üzlet a csőd előtt

A két társaság 2000 végén kötött kereskedelmi keretszerződést, amit azonban tavaly novemberig alig töltöttek ki: az Enron ez idő alatt összesen három alkalommal, csupán minimális mennyiségű, mintegy 15 ezer megawattóra áramot vásárolt az MVM-től, míg tranzitszállításra 2000 októberétől 2002 októberéig 100 megawattnyi villamos teljesítmény folyamatos szállítását kérte - közölte a HVG. Az amerikai cég azonban 2001 novemberében már összesen 146 400 megawattóra áramszállítást kért.

A HVG értesülései szerint a szinte "percekkel" az Enron december 2-án bejelentett csődje előtt tető alá hozott ügyletre 500-600 millió forintot fizetett rá az MVM: az Enron ugyanis nem fizette ki a villamos művektől átvett mintegy 108 ezer megawattóra áramot, s részben adós maradt a másutt beszerzett, de az MVM hálózatán "utaztatott" villamos energia tranzitdíjával is.

A hitelminősítő már figyelmeztetett

A megállapodás idején az Enronnak már nehézségei voltak az európai piacon. Hitelminősítése nyár óta fokozatosan romlott, s ez egyebek között a Standard & Poor's honlapján is nyomon követhető volt. A HVG információi szerint azonban az MVM-nél - legalábbis tavaly - nem végeztek kockázatfigyelő, hitelminősítő tevékenységet, így kérdéses, tisztában voltak-e a halasztott fizetési konstrukció rizikójával. Szakértők szerint ez idő tájt a nyugat-európai áram-nagykereskedő cégek zöme korrigált szerződésein, s novemberben az Enron úgy kapott áramot, ha előre lepengette a kialkudott árat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?