A Villamos Művek is fut a pénze után

2002.02.18. 11:04
Az Enron amerikai energetikai cég csődjével kapcsolatos hitelezői igények összehangolására tartott egyeztetést Londonban a csődbiztos Price-WaterhouseCoopers. A megbeszélésen részt vett a Magyar Villamos Művek Rt. igazgatóságának elnökhelyettese és egy jogásza is - az Enron ugyanis több mint félmilliárd forinttal maradt adósa az MVM-nek.
A londoni egyeztetésen részt vevő Virág Miklós, az MVM elnökhelyettese úgy értékelte, hogy az egyeztetés következtében "olyan helyzet jött létre, amely segítheti a Magyar Villamos Művek Rt. kárainak jelentős csökkentését" - közölte az MTI. Virág Miklós azonban hozzátette, hogy a kár konkrét összegéről beszélni korai. A beérkezett igényeket a csődbiztos néhány héten belül összesíti, és azok valóságtartalmát ellenőrzi.

A Magyar Villamos Művek Rt. szempontjából meghatározó, hogy az Enron anyagi nehézségeiről információt szerezve 2001. november 29-én haladék nélkül felmondta az amerikai energetikai vállalattal kötött szerződéseit, és az így felszabadult hálózati kapacitásait a december eleji nagy hidegben mások számára kedvező feltételekkel értékesítette - szól a cég közleménye. A HVG szerint ugyanakkor egészen más volt a helyzet: a hetilap úgy tudja, az MVM akkor szállított az Enronnak, amikor a többi áramkereskedő már csak előre leperkált készpénz ellenében volt hajlandó kereskedni a rogyadozó amerikai vállalattal.

Üzlet a csőd előtt

A két társaság 2000 végén kötött kereskedelmi keretszerződést, amit azonban tavaly novemberig alig töltöttek ki: az Enron ez idő alatt összesen három alkalommal, csupán minimális mennyiségű, mintegy 15 ezer megawattóra áramot vásárolt az MVM-től, míg tranzitszállításra 2000 októberétől 2002 októberéig 100 megawattnyi villamos teljesítmény folyamatos szállítását kérte - közölte a HVG. Az amerikai cég azonban 2001 novemberében már összesen 146 400 megawattóra áramszállítást kért.

A HVG értesülései szerint a szinte "percekkel" az Enron december 2-án bejelentett csődje előtt tető alá hozott ügyletre 500-600 millió forintot fizetett rá az MVM: az Enron ugyanis nem fizette ki a villamos művektől átvett mintegy 108 ezer megawattóra áramot, s részben adós maradt a másutt beszerzett, de az MVM hálózatán "utaztatott" villamos energia tranzitdíjával is.

A hitelminősítő már figyelmeztetett

A megállapodás idején az Enronnak már nehézségei voltak az európai piacon. Hitelminősítése nyár óta fokozatosan romlott, s ez egyebek között a Standard & Poor's honlapján is nyomon követhető volt. A HVG információi szerint azonban az MVM-nél - legalábbis tavaly - nem végeztek kockázatfigyelő, hitelminősítő tevékenységet, így kérdéses, tisztában voltak-e a halasztott fizetési konstrukció rizikójával. Szakértők szerint ez idő tájt a nyugat-európai áram-nagykereskedő cégek zöme korrigált szerződésein, s novemberben az Enron úgy kapott áramot, ha előre lepengette a kialkudott árat.  • Tippek
  • Hírek