Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A számvevőszék pert indít a Fehér Ház ellen

2002.01.31. 10:43
Az amerikai kongresszus égisze alatt működő számvevőszék az Enron-botránnyal összefüggésben pert indít a Fehér Ház ellen. A számvevők azt kérik a bíróságtól, kötelezze a kormányzatot a szövetségi energetikai politika kialakításához vezető - Dick Cheney alelnök által irányított - folyamatról készült feljegyzések kiadására.
Az Enron csődjét vizsgáló kongresszusi bizottságok a GAO útján a minap jelezték, hogy szeretnék megtekinteni azokat az iratokat, amelyek a Fehér Házban a szövetségi kormányzat energetikai politikájával kapcsolatban folytatott bizalmas megbeszélésekről keletkeztek.

Az Enron kívánságai szerint készült az energetikai politika?

Az energetikai politikát kialakító stábot személyesen Cheney alelnök irányította. Egyes vádak szerint a megalkotott energetikai politika hajszálpontosan megegyezik mindazzal, ami az Enron kívánságlistája lehetett.

Republikánus és demokrata érvek

A republikánusok szerint még a Fehér Háznak is van joga bizalmas megbeszélések folytatására. És lehúzhatná a rolót az a végrehajtó hatalom, amelytől minden kulisszák mögött elhangzott szó nyilvánosságra hozatala bírósági úton kikövetelhető.

A demokraták szerint ezt senki sem kéri, de az Enron-ügy miatt a törvényhozó hatalmi ágnak joga van tudni, milyen megfontolások mentén alakította ki a kormányzat az ország energetikai politikáját.