Botond, Mózes
11 °C
21 °C

A számvevőszék pert indít a Fehér Ház ellen

2002.01.31. 10:43
Az amerikai kongresszus égisze alatt működő számvevőszék az Enron-botránnyal összefüggésben pert indít a Fehér Ház ellen. A számvevők azt kérik a bíróságtól, kötelezze a kormányzatot a szövetségi energetikai politika kialakításához vezető - Dick Cheney alelnök által irányított - folyamatról készült feljegyzések kiadására.
Az Enron csődjét vizsgáló kongresszusi bizottságok a GAO útján a minap jelezték, hogy szeretnék megtekinteni azokat az iratokat, amelyek a Fehér Házban a szövetségi kormányzat energetikai politikájával kapcsolatban folytatott bizalmas megbeszélésekről keletkeztek.

Az Enron kívánságai szerint készült az energetikai politika?

Az energetikai politikát kialakító stábot személyesen Cheney alelnök irányította. Egyes vádak szerint a megalkotott energetikai politika hajszálpontosan megegyezik mindazzal, ami az Enron kívánságlistája lehetett.

Republikánus és demokrata érvek

A republikánusok szerint még a Fehér Háznak is van joga bizalmas megbeszélések folytatására. És lehúzhatná a rolót az a végrehajtó hatalom, amelytől minden kulisszák mögött elhangzott szó nyilvánosságra hozatala bírósági úton kikövetelhető.

A demokraták szerint ezt senki sem kéri, de az Enron-ügy miatt a törvényhozó hatalmi ágnak joga van tudni, milyen megfontolások mentén alakította ki a kormányzat az ország energetikai politikáját.