Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öngyilkos lett a volt Enron-menedzser

2002.01.26. 02:26
Péntek este holtan találták J.Clifford Baxtert, a csődbe ment és súlyos korrupciós botrányokba keveredett Enron tröszt alelnökét. A rendőrségi vizsgálat szerint az üzletember öngyilkos lett.
A 43 éves, multimilliomos volt csúcsmenedzser holttestét helyi idő szerint péntek éjjel fél háromkor találták meg Houston elegáns külvárosi lakónegyedében egy gépkocsiban. A rendőrségi vizsgálat megállapítása szerint Baxter fejbe lőtte magát. A kocsiban megtalálták a gyilkos fegyvert is. A hírek szerint az áldozat búcsúlevelet hagyott hátra, ennek tartalmát azonban még nem hozták nyilvánosságra.

Baxter egyike volt azoknak az Enron-vezetőknek, akik az energetikai óriáscég csődje előtt még hatalmas összegeket kaszáltak a tőzsdén az akkor még magas árfolyamú Enron-részvények eladásából. A CNN becslése szerint a volt igazgató csaknem 22 millió dollárt kereshetett az üzleten. A papírokat tavaly január és augusztus között adta el, 80 dollár körüli árfolyamon. (Ma egy dollár alatt van a papír ára.) Baxter májusban ki is lépett a cégtől, bár tanácsadóként még ezután is segítette a vezetést.

Az Enron tavaly decemberben jelentett csődöt, miután nem sikerült fölvásároltatnia magát a konkurens Dynegy tröszttel. A gazdaságtörténet legnagyobb csődjeként emlegetett összeomlás nem csak az Egyesült Államok energetikai iparát és tőzsdéit rázta meg, de - minthogy egyre-másra derül fény ordas könyvelési manipulációkra, hűtlen kezelésekre, megvesztegetésekre - szinte az egész ország gazdasági-politikai elitjét: az Enron pénzét kezelő alapokat, a "minden gyanú felett álló", tekintélyes könyvvizsgáló és tanácsadócéget, az Arthur Andersent, és a Republikánus Pártot valamint a Demokratákat is, hiszen mindkettő kampányát súlyos milliókkal pénzelte az alig fél éve még megrendíthetetlennek hitt mamutvállalat.

A péntek este halva talált exmenedzser nemrég idézést kapott a csőd ügyében vizsgálódó bizottságtól, de az idézésre illetve a különböző dokumetumok átadását kérő megkeresésekre nem reagált, csupán ügyvédei tárgyaltak a szenátusi bizottsággal.

Egyelőre nem tisztázott, hogy Baxternek milyen szerepe volt az Enronnál elkövetett bűncselekményekben, a könyvelés meghamisításában, dollármilliók eltűntetésében. Annyit lehet tudni, hogy tavaly tavasszal megromlott a viszonya a cég első emberével, Jeff Skillinggel. Baxter továbbá egyike volt annak a 29 Enron-menedzsernek, akit perbe fogtak a károsult kisrészvényesek.