Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Öngyilkos lett a volt Enron-menedzser

2002.01.26. 02:26
Péntek este holtan találták J.Clifford Baxtert, a csődbe ment és súlyos korrupciós botrányokba keveredett Enron tröszt alelnökét. A rendőrségi vizsgálat szerint az üzletember öngyilkos lett.
A 43 éves, multimilliomos volt csúcsmenedzser holttestét helyi idő szerint péntek éjjel fél háromkor találták meg Houston elegáns külvárosi lakónegyedében egy gépkocsiban. A rendőrségi vizsgálat megállapítása szerint Baxter fejbe lőtte magát. A kocsiban megtalálták a gyilkos fegyvert is. A hírek szerint az áldozat búcsúlevelet hagyott hátra, ennek tartalmát azonban még nem hozták nyilvánosságra.

Baxter egyike volt azoknak az Enron-vezetőknek, akik az energetikai óriáscég csődje előtt még hatalmas összegeket kaszáltak a tőzsdén az akkor még magas árfolyamú Enron-részvények eladásából. A CNN becslése szerint a volt igazgató csaknem 22 millió dollárt kereshetett az üzleten. A papírokat tavaly január és augusztus között adta el, 80 dollár körüli árfolyamon. (Ma egy dollár alatt van a papír ára.) Baxter májusban ki is lépett a cégtől, bár tanácsadóként még ezután is segítette a vezetést.

Az Enron tavaly decemberben jelentett csődöt, miután nem sikerült fölvásároltatnia magát a konkurens Dynegy tröszttel. A gazdaságtörténet legnagyobb csődjeként emlegetett összeomlás nem csak az Egyesült Államok energetikai iparát és tőzsdéit rázta meg, de - minthogy egyre-másra derül fény ordas könyvelési manipulációkra, hűtlen kezelésekre, megvesztegetésekre - szinte az egész ország gazdasági-politikai elitjét: az Enron pénzét kezelő alapokat, a "minden gyanú felett álló", tekintélyes könyvvizsgáló és tanácsadócéget, az Arthur Andersent, és a Republikánus Pártot valamint a Demokratákat is, hiszen mindkettő kampányát súlyos milliókkal pénzelte az alig fél éve még megrendíthetetlennek hitt mamutvállalat.

A péntek este halva talált exmenedzser nemrég idézést kapott a csőd ügyében vizsgálódó bizottságtól, de az idézésre illetve a különböző dokumetumok átadását kérő megkeresésekre nem reagált, csupán ügyvédei tárgyaltak a szenátusi bizottsággal.

Egyelőre nem tisztázott, hogy Baxternek milyen szerepe volt az Enronnál elkövetett bűncselekményekben, a könyvelés meghamisításában, dollármilliók eltűntetésében. Annyit lehet tudni, hogy tavaly tavasszal megromlott a viszonya a cég első emberével, Jeff Skillinggel. Baxter továbbá egyike volt annak a 29 Enron-menedzsernek, akit perbe fogtak a károsult kisrészvényesek.