Vendel
6 °C
19 °C

Szorul a hurok a tekintélyes könyvvizsgáló körül

2002.01.23. 11:56
Nagy mennyiségű irat megsemmisítésének gyanúja miatt kongresszusi meghallgatásra szóló idézést kapott a világ öt legtekintélyesebb könyvvizsgáló cégének - angol nevükön: Big Five - egyike, az Arthur Andersen több vezetője. Nem kizárt ugyanis, hogy az auditorok tevékeny részt vállaltak az Enron óriásvállalat gyanús csődje körüli ügyekben. Az FBI időközben átkutatta az Enron székházát és lefoglalt egy szemétkukát.
Az utóbbi években több, a Big Five-ba tartozó könyvvizsgáló került kínos helyzetbe, némelyikük peren kívül dollármilliókat volt kénytelen kifizetni, de az Arthur Andersen (AA) ehhez képest is kivételesen nagy bajba került, hiszen az honatyák egy része azt vélelmezi, hogy ügyfelük problémáit titkolandó aktívan részt vettek terhelő papírok megsemmisítésében.

Kopó kopó hátán

Az amerikai hatóságok és a törvényhozás több szálon igyekeznek felderíteni a bizonyítékok eltüntetését: miközben a Kongresszus csütörtökre idézést postázott Joseph Berardinónak, az AA elnök-vezérigazgatójának, David Duncannek, akit időközben kirúgtak a cégtől, Nancy Temple ügyvédnek és Michael Odomnak, az AA menedzserének, az FBI szerdán házkutatást tartott az Enron székhelyén, Houstonban. Ez utóbbi akciót egyébként maga a csődbe ment cég kérte, önmagát tisztázandó.

Szárazon nem

Az ügyet összesen 11 szenátusi és kongresszusi bizottság mellett az Igazságügyminisztérium és a Tőzsdefelügyelet is vizsgálja. Ezt egyetlen érintett sem úszhatja meg szárazon - nyilatkozta keményen Ken Johnson, az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság szóvivője.

Évek óta vetítettek

Emlékezetes, hogy az Enron az Egyesült Államok legnagyobb vállalati csődjét okozva ment tönkre tavaly december másodikán. Fokozatosan derült ki, hogy az energiakereskedő óriásvállalat évek óta hamis üzleti jelentésekkel manipulálta a befektetőket. A csőd közeledtéről jól tudó vállalatvezetők a bukás előtt titokban pénzzé tették részvénycsomagjaikat, a munkavállalók nyugdíjalapba tett pénze viszont veszélybe került.

Nagy támogató

A dolog politikai vetülete, hogy az Enron az elmúlt években más szereplők mellett jelentős összegekkel támogatta Bush elnököt és jó néhány képviselőt, akik közül többen az ügyet vizsgáló bizottságokban ülnek. Bush anyósa kisbefektetőként 8 ezer dollárt vesztett a csődön, ami sajtójelentések szerint igencsak felbosszantotta az elnököt.