Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az Enron kirúgta könyvvizsgálóját

2002.01.18. 10:14
A csődbe jutott amerikai energia-nagykereskedelmi óriásvállalat, az Enron igazgatótanácsa azonnali hatállyal felmondott a cég eddigi könyvvizsgálójának, az Arthur Andersennek.
Ken Lay, a csődeljárás alatt álló cég elnök-vezérigazgatójának indoklása szerint az utóbbi napok híreinek fényében nem várhatnak tovább azzal, hogy új auditort keressenek.

Az egyik ilyen hír szerint fegyelmi intézkedéseket kellett hozni az Arthur Andersen számos partnerével szemben, egy másik jelentés pedig arról szól, hogy az Arthur Andersen személyzete Enron-dokumentumokat semmisített meg.

Vegyen Ön is egy darabot az Enronból!
Karácsonyfadísz Enron-logóval, kockázatkezelési útmutató, kifogástalan állapotú, alig használt etikai kézikönyv - csak néhány példa abból az 571 tételből, melyet a volt Enron-alkalmazottak kínálnak eladásra az eBay internetes aukciós házon keresztül. A 2000 júliusában készült etikai kézikönyből jelenleg 39 darabot kínálnak 5 és 255 dollár közötti áron. "Kitűnő, valójában tökéletes állapotban van. Ugye nem gondolod, hogy elejétől végig figyelmesen elovasták és követték?)" - dicsérte portékáját az egyik eladó.

A legutóbb előkerült iratok tanúsága szerint az Arthur Andersennek már hónapokkal a pénzügyi gondok felszínre kerülése előtt pontos tudomása volt arról, hogy nagy bajok vannak az Enronnál.

Évek óta nem fizetett nyereségadót

Mint kiderült, az energetikai nagykereskedelmi óriásvállalat igencsak kimerítette az adóparadicsomokban rejlő lehetőségeket. Mintegy kilencszáz offshore leányvállalat működtetésével vette igénybe a karibi szigetvilág adóparadicsomai által nyújtott előnyöket, ennek köszönhetően a cég az elmúlt négy-öt évben gyakorlatilag semmi vállalati nyereségadót nem fizetett.

A tőzsdefelügyelet a könyvelők körmére néz

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) az Enron csődje körüli botrány hatására új felügyeleti szervet kíván létrehozni a könyvelői szakma működésének figyelemmel kísérése érdekében.

Harvey Pitt, a SEC elnöke New York-i sajtóértekezletén azt mondta, szükségessé vált a könyvelői szakma szabályozásának reformja, mert "nem engedhető meg egy olyan rendszer fenntartása, mint a jelenlegi, amely a kudarcot, és nem a sikert segíti elő".

Az új felügyeleti szervnek joga lesz vizsgálatok folytatására, azok eredményeinek nyilvánosságra hozatalára, és a "bűncselekményen kapott személyek kezének lefogására". A könyvelői felügyeleti szerv felett maga a SEC gyakorolna felügyeletet, és független lenne az amerikai könyvelők szervezetétől.