Aliz
6 °C
14 °C

Az Andersen hónapok óta tudott az Enron könyvelésének hibáiról

2002.01.17. 13:54
Az Enron-csőddel foglalkozó kongresszusi vizsgálóbizottság szerint a könyvvizsgálócég vezetői hónapokkal a csőd előtt tudtak az óriáscég könyvelésének hibáiról, és fontolgatták is, hogy beszüntetik a két vállalat közti együttműködést. Az iratmegsemmisítést irányító alkalmazott eközben kijelentette, hogy az Andersen ügyvédei javasolták neki ezt a módszert.
A kongresszusi vizsgálóbizottság úgy tudja, hogy a cég egyik vezetője már augusztusban szólt az Arthur Andersen illetékeseinek a vállalat könyvelésének esetleges hibáiról - közölte a Washington Post. A könyvvizsgálócég ennek ellenére továbbra is igazolta az Enron eredményeit - egészen novemberig, amikor kiderült, hogy öt évre visszamenően kell felülvizsgálni a könyvelést.

Fel akarták bontani a szerződést

A bizottság ugyanakkor hozzájutott a könyvvizsgálócég egyik belső e-mailjéhez, melyből kiderült, hogy az Andersen vezetői már 2001. februárjában fontolgatták, hogy felbontják szerződésüket az Enronnal a homályos könyvelés miatt.

Az ügyvédek ötlete volt az iratmegsemmisítés

Az Arthur Andersentől időközben kirúgták azt az alkalmazottat, aki az Enronnal kapcsolatos dokumentumok egy részét megsemmisítette. David Duncan a vizsgálóbizottság előtt azt nyilatkozta, hogy a cég ügyvédei javasolták az anyagok eltüntetését. Duncan irányításával októberben két héten keresztül folyt a kiválasztott papírok és fájlok megsemmisítése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?