Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Az Andersen hónapok óta tudott az Enron könyvelésének hibáiról

2002.01.17. 13:54
Az Enron-csőddel foglalkozó kongresszusi vizsgálóbizottság szerint a könyvvizsgálócég vezetői hónapokkal a csőd előtt tudtak az óriáscég könyvelésének hibáiról, és fontolgatták is, hogy beszüntetik a két vállalat közti együttműködést. Az iratmegsemmisítést irányító alkalmazott eközben kijelentette, hogy az Andersen ügyvédei javasolták neki ezt a módszert.
A kongresszusi vizsgálóbizottság úgy tudja, hogy a cég egyik vezetője már augusztusban szólt az Arthur Andersen illetékeseinek a vállalat könyvelésének esetleges hibáiról - közölte a Washington Post. A könyvvizsgálócég ennek ellenére továbbra is igazolta az Enron eredményeit - egészen novemberig, amikor kiderült, hogy öt évre visszamenően kell felülvizsgálni a könyvelést.

Fel akarták bontani a szerződést

A bizottság ugyanakkor hozzájutott a könyvvizsgálócég egyik belső e-mailjéhez, melyből kiderült, hogy az Andersen vezetői már 2001. februárjában fontolgatták, hogy felbontják szerződésüket az Enronnal a homályos könyvelés miatt.

Az ügyvédek ötlete volt az iratmegsemmisítés

Az Arthur Andersentől időközben kirúgták azt az alkalmazottat, aki az Enronnal kapcsolatos dokumentumok egy részét megsemmisítette. David Duncan a vizsgálóbizottság előtt azt nyilatkozta, hogy a cég ügyvédei javasolták az anyagok eltüntetését. Duncan irányításával októberben két héten keresztül folyt a kiválasztott papírok és fájlok megsemmisítése.