Gyöngyi
4 °C
14 °C

Hallgat az Enron lemondott főnöke

2002.02.04. 12:26
Akadozik az Enron-vizsgálat: Kenneth Lay, a lemondott cégvezető nem hajlandó megjelenni a hétfői szenátusi meghallgatáson. A New York Times értesülései szerint az utóbbi években az Enron rendszeresen üzletelt Lay rokonainak cégeivel. Az Arthur Andersen ugyanakkor bejelentette, hogy a cég ezentúl nem hajlandó üzleti konzultánsa is lenni annak a vállalatnak, amelynek a könyveit auditálja.
Kenneth Lay, az Enron lemondott vezetője ügyvédje útján közölte, hogy nem hajlandó megjelenni a hétfői szenátusi meghallgatáson, mert a hangulatot "egyre vádlóbbnak" érzi, és szerinte sok ítéletet már az érintettek meghallgatása előtt meghoztak. A BBC értesülése szerint nem Lay az első, aki nem nyilatkozik: több meghallgatás is elmaradt már a cégvezetők távolléte miatt, míg néhányan megjelentek ugyan, de nem válaszoltak a kérdésekre.

Családi vállalkozás

A New York Times eközben azt közölte, hogy az utóbbi években az Enron rendszeresen üzletelt Kenneth Lay rokonainak vállalataival. Lay és fia, Mark Lay egymillió dollárt fektetett két tech-cégbe, majd az Enron néhány hónappal később mindkét vállalattal szerződést kötött, az egyikbe be is fektetett.

Az Enron 1997-ben megvette Lay fiának egyik cégét, majd cégvezetőnek szerződtette Markot - egymillió dolláros háromévi jövedelemmel és húszezer Enron-részvény opciójával. Az Enron ebben az időszakban egy houstoni utazási irodával is leszerződött - a cég egyik tulajdonosa Sharon Lay, Kenneth testvére. Ez az iroda bonyolította az enronos utak körülbelül felét, tízmillió dolláros bevételre szert téve ezzel. Mark és Sharon Lay szerint mindegyik fél törvényesen járt el, és Kenneth Lay nem használta ki befolyását ezeknél a döntéseknél.

Megújul az Arthur Andersen

Az Arthur Andersen vasárnap bejelentette: nem kisebb pénzügyi szaktekintélyt, mint Paul Volckert, az amerikai szövetségi jegybank (a Fed) volt elnökét kérte fel arra, hogy álljon a független felügyelő testület élére, és adjon tanácsokat, miként lehet elkezdeni a gyökeres megújulást - közölte az MTI.

Az Arthur Andersen ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a cég ezentúl nem hajlandó üzleti konzultánsa is lenni annak a vállalatnak, amelynek a könyveit auditálja. A könyvvizsgáló szakmára ugyanis most az egész Egyesült Államokban hatalmas nyomás nehezedik, és egyre csökken a bizalom az olyan "hites könyvvizsgáló" cégek iránt, amelyek egyfelől üzleti tanácsokat is adnak (esetleg pénzügyi trükkökhöz), majd mintegy ellenőrzik, hogy szabályszerű-e minden a főkönyvekben.