Piroska
3 °C
4 °C

Büntetőeljárás indul az Arthur Andersen ellen

2002.03.08. 15:57
Az amerikai ügyészi szervek közölték az Arthur Andersen könyvvizsgáló céggel, hogy az Enron-üggyel kapcsolatban valószínűleg napokon belül büntetőeljárást indítanak ellene az igazságszolgáltatás akadályozásának vádjával.
Az Enron könyvvizsgálócége januárban már elismerte, hogy alkalmazottai több dokumentumot is megsemmisítettek a vállalatóriás csődje előtt. Az Andersen ugyanakkor állítja, hogy mikor az értékpapír-felügyelet vizsgálni kezdte a céget, azonnal utasítást adtak minden dokumentum megőrzésére és átadására.

Folynak a tárgyalások

Az esetleges vádemelés alapja ez a kiterjedt dokumentum-eltüntető tevékenység lehet - közölte az MTI. A washingtoni igazságügyi tárca felügyelete alá tartozó ügyészségi illetékesek az elmúlt napokban két megbeszélést is folytattak az Arthur Andersen képviselőivel, és a felek között tovább folynak a konzultációk. Egyelőre nem teljesen biztos, hogy a vizsgálat valóban eljut a vádemelési szakaszba.

Az amerikai jogban nem csupán természetes személyek, hanem például gazdálkodó szervezetek ellen is indítható büntetőjogi jellegű eljárás. A tárgyalások során az Arthur Andersen azt igyekszik bizonyítani az ügyészeknek, hogy nem akadályozta a tények feltárását az Enron pénzügyeinek kibogozását célzó hatósági erőfeszítések ellenében.

Az eddigi veszteség is komoly

Az Arthur Andersen az öt legnagyobb könyvvizsgáló óriáscég egyike, és az Enron-ügy nyomán már eddig is drámai veszteségek érték, hiszen megingott a belé vetett bizalom. Olyan prominens ügyfelek fordítottak neki hátat, mint például a Delta légitársaság, jelzálogkezelő Freddie Mae vagy a a Merck gyógyszergyár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!