Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Büntetőeljárás indul az Arthur Andersen ellen

2002.03.08. 15:57
Az amerikai ügyészi szervek közölték az Arthur Andersen könyvvizsgáló céggel, hogy az Enron-üggyel kapcsolatban valószínűleg napokon belül büntetőeljárást indítanak ellene az igazságszolgáltatás akadályozásának vádjával.
Az Enron könyvvizsgálócége januárban már elismerte, hogy alkalmazottai több dokumentumot is megsemmisítettek a vállalatóriás csődje előtt. Az Andersen ugyanakkor állítja, hogy mikor az értékpapír-felügyelet vizsgálni kezdte a céget, azonnal utasítást adtak minden dokumentum megőrzésére és átadására.

Folynak a tárgyalások

Az esetleges vádemelés alapja ez a kiterjedt dokumentum-eltüntető tevékenység lehet - közölte az MTI. A washingtoni igazságügyi tárca felügyelete alá tartozó ügyészségi illetékesek az elmúlt napokban két megbeszélést is folytattak az Arthur Andersen képviselőivel, és a felek között tovább folynak a konzultációk. Egyelőre nem teljesen biztos, hogy a vizsgálat valóban eljut a vádemelési szakaszba.

Az amerikai jogban nem csupán természetes személyek, hanem például gazdálkodó szervezetek ellen is indítható büntetőjogi jellegű eljárás. A tárgyalások során az Arthur Andersen azt igyekszik bizonyítani az ügyészeknek, hogy nem akadályozta a tények feltárását az Enron pénzügyeinek kibogozását célzó hatósági erőfeszítések ellenében.

Az eddigi veszteség is komoly

Az Arthur Andersen az öt legnagyobb könyvvizsgáló óriáscég egyike, és az Enron-ügy nyomán már eddig is drámai veszteségek érték, hiszen megingott a belé vetett bizalom. Olyan prominens ügyfelek fordítottak neki hátat, mint például a Delta légitársaság, jelzálogkezelő Freddie Mae vagy a a Merck gyógyszergyár.