Judit
2 °C
7 °C

Állampolgári jogon havi 726 euró

2007.02.28. 08:27
Szövetségi szinten egységesítik a szociális segélyezést Ausztriában. A szövetségi kabinet egy állampolgári jogon mindenkinek járó, egységes minimáljövedelem bevezetését tervezi. Ennek összege havi 726 euró (180 ezer forint) lenne. A minimáljövedelmet mindenki megkapja, aki munkanélküli, nincs nyugdíja, vagy más okból nincs jövedelme.

Szerdán kezdik el tárgyalni az egységes minimáljövedelem bevezetésének részleteit az osztrák tartományok első emberei Salzburgban. A havi 726 euróra (184 ezer forintra) tervezett, állampolgári jogon mindenkinek járó minimális jövedelem szövetségi szinten egységes megteremtéséről már karácsony előtt megállapodtak az akkor még csak reménybeli koalíciós partnernek számító néppárti és szociáldemokrata vezetők Ausztriában. A részletek kimunkálása azonban csak hétfőn kezdődött el szakértői szinten, s ma folytatódik a tartományfőnökök közötti egyeztetéssel.

Most havi 420-620 euró jár

A kilenc osztrák tartományban jelenleg igen eltérő a minimáljövedelem révén kiváltani tervezett szociális segélyek összege, havi 420–620 euró (106–157 ezer forint) között mozog. Ebben becslések szerint évente 120 ezren részesülnek a nyolcmilliós Ausztriában. A szövetségi szinten elhatározott emelés összesen évi 100 millió euróba kerül majd – számolja Erwin Buchinger szociálisügyi miniszter. Szerinte ezt a tartományoknak kell kigazdálkodniuk, amelyek viszont évek óta forráshiány miatt panaszkodnak.

Az elhúzódó vita tehát borítékolható. Buchinger ennek tudatában nem is hiszi, hogy 2009. január 1-je előtt be lehetne vezetni az egységes minimáljövedelmet. Az sem világos még, hogy pontosan mit is vált majd fel az új juttatás. A Der Standard beszámolója szerint az eddig külön fizetett lakbér- és fűtési támogatások megszűnnek, a Die Presse szerint viszont ez egyelőre nyitott kérdés. Biztosnak tűnik viszont, hogy a minimáljövedelmet mindenki megkapja, aki munkanélküli, nincs nyugdíja, vagy más okból nincs jövedelme.

Jár a pénz, de feltételekkel

A minimáljövedelem folyósításának feltétele, hogy a munka nélkül lévő segélyezettnek a felajánlott munkát azonnal el kell fogadnia, és a megtakarításaihoz is hozzá kell nyúlnia. Akinek saját lakása van, annyival kevesebb pénzt kap majd, amennyi jövedelme annak kiadásából keletkezne. Ehhez fiktív bérleti díjakat fognak számítani, ami a kritikusok szerint bürokratikussá teszi majd a rendszert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?