Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Áramár-emelkedés söpör végig Európán

2007.12.11. 06:16
Hiába a piacnyitás, az elektromos energiaárak nemhogy nem csökkentek vagy csökkennek, hanem rendesen emelkednek.

Az áramárak komoly emelkedése várható több uniós tagállamban a jövő évtől. Az EU-ban hivatalosan július 1-jétől szabadították fel az elektromos energia árát, de míg egyes országokban későbbi időpontra halasztották a liberalizálást, másutt a már bevezetett intézkedést követően sem csökkentek, esetenként pedig ijesztően megugrottak a villanyszámlák.

A liberalizálást már júliusban végrehajtó Németországban a szolgáltatók harmada jelentett be emelést, esetenként akár 35 százalékot (!) is elérő mértékben. A hivatalosan szabadpiaci verseny ellenére az EU legnagyobb gazdaságában továbbra is négy nagy szolgáltató határozza meg az árakat, és gondoskodik azok növekedéséről. Az elméletileg immár a lakosság számára is elérhető szolgáltatóváltás gyakran nehézkes bürokráciával jár, ráadásul a látszólag új, olcsóbb piaci szereplők sokszor a régiek nagyok frissen alapított leányvállalatai, amelyek segítségével ki akarják szorítani a valóban új szolgáltatókat.

Csehországban is jelentős, 10 százalék körüli drágulással számolnak az árampiacon 2008-ban, ahol szintén az egyik német "nagy", az E.On, illetve a korábbi állami monopólium, a CEZ határozza meg a piaci történéseket - mutat rá a Reuters. Nem jobb a helyezet Görögországban sem, ahol csak azért sikerült nyolc százalékon tartani a lakossági áram drágulását, mert a népszerűségét féltő kormány nem engedett az egyébként állami kézben lévő szolgáltató, a PPC 10 és 30 százalék közötti drágítási követeléseinek.