Argentína az összeomlás szélén

2002.02.02. 16:04
Az argentin kormány pénteken elhalasztotta gazdasági válságtervének ismertetését, miután a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a bankszámlákról való pénzfelvétel korlátozását.
Bár a legfelsőbb bírák határozata csak egy esetre vonatkozik, precedenst teremt az összes többi betéttulajdonos számára is ahhoz, hogy bírói úton követeljen szabad hozzáférést a számláin lévő összegekhez.

Egy miniszter "intézményes államcsínnyel" vádolta meg a taláros testületet. A központi bank pedig elrendelte, hogy hétfőn és kedden minden bank és pénzváltóhely tartson zárva.

Az elnök elfogultsággal vádolja a bíróságot

Az argentin elnök az utolsó pillanatban lemondta beharangozott tévébeszédét, amelyben a pénzügyi-gazdasági válság leküzdését célzó tervének pontjait kívánta ismertetni.

Eduardo Duhalde, aki szerint Argentína az anarchia szélén áll, burkoltan elfogultsággal vádolta a legfelsőbb bíróságot.

Az állásfoglalás véletlenül éppen azután született, hogy a kongresszus politikai eljárást indított a testület ellen - mondta Duhalde.

Nincs pénz, amit ki lehetne venni

A neve elhallgatását kérő miniszter, aki a DyN hírügynökségnek nyilatkozott, gyermekdednek nevezte a bíróság határozatát, amely súlyos károkat okoz az államnak.

"A bíróság olyan pénzek kifizetésére kötelezi a bankokat, amelyekkel azok nem rendelkeznek. Az emberek dühösek, de nem ostobák: a megtakarítások jelenleg nem hozzáférhetők, de nem vesztek el" - érvelt a miniszter.

Az argentin kormány januárban döntött úgy, hogy nem téríti vissza a lakosságnak az összes megtakarítását. A devizabetéteket, amelyek 46,5 milliárd dollárt tesznek ki, teljesen befagyasztották, és a lakosságnak felajánlották, hogy váltsa át őket pezóra, elviselve a leértékelésből adódó veszteséget. A bankokban egyszerűen nincs elegendő valuta.

A bírák harmadik nekifutásra találták alkotmánysértőnek

A legfelsőbb bíróság korábban kétszer is állást foglalt a korlátozások mellett. Ezúttal viszont alkotmányellenesnek nyilvánította azokat, mert sértik az állampolgárok jogát a vagyonukhoz való hozzáférésre.

A bírósági döntés hatására pénteken ismét ezrek tüntettek országszerte a számlazár feloldásáért.

A tiltakozók főzőedényekkel csörömpölve követelték tulajdonuk visszaadását. - Dollárt fizettem be, és dollárt is akarok visszakapni - mondta egy háziasszony a dpa szerint.

Ha kéritek a pénzetek, összeomlik a bankrendszer - mondja az elnök

Duhalde kérte az argentinokat: ne hagyják, hogy a bírósági döntés megtévessze őket. Ne higgyék, hogy most kivehetik az összes követelésüket.

Ha a bankok csődbe mennek, akkor fel kell őket számolni, és többnyire mindent az ügyvédek kasszíroznak be, meg akik elsőként érkeznek - fejtegette.  • Tippek
  • Hírek