Erzsébet
1 °C
4 °C

Argentína az összeomlás szélén

2002.02.02. 16:04
Az argentin kormány pénteken elhalasztotta gazdasági válságtervének ismertetését, miután a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a bankszámlákról való pénzfelvétel korlátozását.
Bár a legfelsőbb bírák határozata csak egy esetre vonatkozik, precedenst teremt az összes többi betéttulajdonos számára is ahhoz, hogy bírói úton követeljen szabad hozzáférést a számláin lévő összegekhez.

Egy miniszter "intézményes államcsínnyel" vádolta meg a taláros testületet. A központi bank pedig elrendelte, hogy hétfőn és kedden minden bank és pénzváltóhely tartson zárva.

Az elnök elfogultsággal vádolja a bíróságot

Az argentin elnök az utolsó pillanatban lemondta beharangozott tévébeszédét, amelyben a pénzügyi-gazdasági válság leküzdését célzó tervének pontjait kívánta ismertetni.

Eduardo Duhalde, aki szerint Argentína az anarchia szélén áll, burkoltan elfogultsággal vádolta a legfelsőbb bíróságot.

Az állásfoglalás véletlenül éppen azután született, hogy a kongresszus politikai eljárást indított a testület ellen - mondta Duhalde.

Nincs pénz, amit ki lehetne venni

A neve elhallgatását kérő miniszter, aki a DyN hírügynökségnek nyilatkozott, gyermekdednek nevezte a bíróság határozatát, amely súlyos károkat okoz az államnak.

"A bíróság olyan pénzek kifizetésére kötelezi a bankokat, amelyekkel azok nem rendelkeznek. Az emberek dühösek, de nem ostobák: a megtakarítások jelenleg nem hozzáférhetők, de nem vesztek el" - érvelt a miniszter.

Az argentin kormány januárban döntött úgy, hogy nem téríti vissza a lakosságnak az összes megtakarítását. A devizabetéteket, amelyek 46,5 milliárd dollárt tesznek ki, teljesen befagyasztották, és a lakosságnak felajánlották, hogy váltsa át őket pezóra, elviselve a leértékelésből adódó veszteséget. A bankokban egyszerűen nincs elegendő valuta.

A bírák harmadik nekifutásra találták alkotmánysértőnek

A legfelsőbb bíróság korábban kétszer is állást foglalt a korlátozások mellett. Ezúttal viszont alkotmányellenesnek nyilvánította azokat, mert sértik az állampolgárok jogát a vagyonukhoz való hozzáférésre.

A bírósági döntés hatására pénteken ismét ezrek tüntettek országszerte a számlazár feloldásáért.

A tiltakozók főzőedényekkel csörömpölve követelték tulajdonuk visszaadását. - Dollárt fizettem be, és dollárt is akarok visszakapni - mondta egy háziasszony a dpa szerint.

Ha kéritek a pénzetek, összeomlik a bankrendszer - mondja az elnök

Duhalde kérte az argentinokat: ne hagyják, hogy a bírósági döntés megtévessze őket. Ne higgyék, hogy most kivehetik az összes követelésüket.

Ha a bankok csődbe mennek, akkor fel kell őket számolni, és többnyire mindent az ügyvédek kasszíroznak be, meg akik elsőként érkeznek - fejtegette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?