Konstantin
12 °C
25 °C

Lokálpatrióta multik segélycsomagja Argentínának

2001.07.20. 08:56
Néhány Argentínában ténykedő "lokálpatrióta" érzelmű, adósságcsődtől és dolgozói sztrájkjától tartó nemzetközi vállalat, köztük a spanyol Telefonica és a Repsol vezetői megegyeztek abban, hogy három évre előre befizetik az államkasszába adójukat, mintegy 1 milliárd dollárt.
A munkavállalók besokalltak az elnök kilencedik válságtervétől

A fejlődő országok pénzügyi piacain kissé megnyugodtak a befektetők, mióta az argentin kormánynak sikerült elfogadtatni takarékossági intézkedéseit az ellenzéki irányítás alatt álló tartományokkal is. A bér- és nyugdíjcsökkentés ellen tiltakozó közalkalmazottak azonban országos sztrájkot szerveztek, és már a magánkézben lévő vállalatok dolgozói is csatlakoztak a kormány elleni tüntetésekhez.

Amikor önérdek és államérdek találkozik

Az országban érdekeltséggel rendelkező, Spanyolországban bejegyzett nemzetközi nagyvállalatok csütörtökön bejelentették, 3 évre előre befizetik adójukat, mintegy 1 milliárd dollárt, hogy segítsét nyújtsanak az argentin államadósság időben való törlesztéséhez. A dél-amerikai országnak idén 8,4 milliárd dollár külső adósságot kell törlesztenie.

A fejleményekről tudósító BBC Online nem szolgált teljes vállalati névsorral, de a lokálpatrióta vállalatok között van a spanyol Telefonica, a BSCH és a BBVA bank, az Endesa közüzemi társaság, valamint a Repsol olajvállalat.

A multik nem igazán optimisták

"Reméljük, hogy a végrehajtó hatalom megszerzi a takarékossági intézkedésekhez szükséges politikai támogatást, és hogy más vállalatok is követik példánkat. Kissé kevésbé aggódunk Argentínáért, mint két nappal ezelőtt, de nem mondanám, hogy optimisták vagyunk" - idézte a hírügynökség a Repsol alelnökét, Ramon Blancot.

A kormányzat a befolyó pénzt tartományi kormányzatok támogatására kívánja fordítani. A tartományok - köztük az ellenzéki irányítás alatt álló is - támogatásukról biztosították a központi kormány takarékossági terveit, melyektől 3 milliárd dolláros megtakarítást remélnek.