Piroska
-2 °C
5 °C

Miért lett négyjegyű a PIN-kód?

2007.06.25. 15:02
Negyven évvel ezelőtt, 1967. június 27-én egy színész pénzt vett fel egy londoni automatából. Ez volt az első ilyen tranzakció. Az ATM feltalálója, John Shepherd-Barron ma 82 éves. Találmányából a világon 1,6 millió működik.

Az első pénzautomatát negyven éve állították fel Londonban, a Barclays egyik bankfiókjában. Reg Varney színész, az On the Buses tévésorozat szereplője volt az első, aki pénzt vett fel az automatából 1967. június 27-én. A ma már mindenhol használt készüléket John Shepherd-Barron találta fel.

Radioaktív csekkek

A pénzautomata ötlete a fürdőben jutott az eszébe. "Arra gondoltam, kell lennie egy módszernek, amellyel bárhol a világon hozzájutok a pénzemhez" - mesélte Barron a BBC Online-nak. A csokoládéautomatákat vette alapul ötletéhez. A Barclaynek megtetszett az ötlet, a bank vezetője azonnal aláírta a szerződést Shepherd-Barronnal, aki ez idő tájt egy nyomdának dolgozott.

Bankkártyák akkor még nem voltak, így az automatákhoz csekkeket használtak. Ezek a csekkek enyhén radioaktívak voltak, hogy a gép fel tudja ismerni őket. Az azonosításhoz PIN-számot is kellett használni. A feltaláló szerint a radioaktivitás ellenére nem volt semmilyen egészségügyi kockázata a használatnak. "Későbbi kiszámoltam, 136 ezer ilyen csekket kellett volna megenni ahhoz, hogy valami baja legyen az embernek" - magyarázta.

Az automata egy alkalommal tíz fontot adott ki, de ez akkoriban egy egész hétvégére elegendő pénz volt.

Négyjegyű PIN

Kezdetben nem ment minden simán. Az első automatákat szétverték, a Zürichben elhelyezett gép pedig súlyos hibákkal működött. Később kiderült, a közeli villamosvezetékek okozták a zárlatot.

A legnagyobb találmány a PIN bevezetése volt. Shepherd-Barronnak a hatjegyű katonai számáról jutott eszébe az ötlet, még évek után is emlékezett rá. A módszert kipróbálta a feleségén is, aki azonban csak négy számot tudott könnyen megjegyezni. Emiatt lett négyjegyű a PIN-kód mindenhol a világon.

Ma már több mint 1,6 millió pénzautomata működik a világon. Shepherd-Barron és felesége akkor jöttek rá, hogy találmányukkal megváltoztatták a világot, amikor Thaiföldön egy farmer leszállt az ökrös szekérről, és felvette pénzét a pénzautomatából.