A világ legnagyobb babakocsi-visszahívása

2001.06.14. 14:20
Keményít az amerikai fogyasztóvédelem: a Cosco, a Fisher-Price és a Wal-Mart megbüntetése után a hatóság most több mint 770 ezer, gyermekeknek szánt árucikk visszahívását rendelte el. A visszarendelt eszközök nagy része babakocsi (összesen 650 ezer), de játék sütőkészlet és "Puha Földetérés" fantázianéven repülőgép alakú párna is szerepel a hatóság feketelistáján. A radikális lépés indoka minden esetben az, hogy a termékek balesetveszélyesek lehetnek.
Az ohiói Century Products 650 ezer babakocsit kénytelen visszarendelni, miután 681 panasz érkezett a céghez - közölte a New York Times. A gyenge alkatrészek 250 esetben okoztak balesetet, három gyermek agyrázkódást kapott, két gyermek betörte a fejét, egy pedig a könyökét törte el. A "négy az egyben" többfunkciós ülés a fogyasztóvédelem szerint csak autóülésként használva biztonságos. Az érintett terméket 1996 óta árulták 100 és 200 dollár közötti áron.

Amit le tud szakítani, azt le is nyeli

A massachusettsi KB Toys 115 ezer színes-elektromos-zenélő tornaeszközt kénytelen visszahívni, mert a termékről letört alkatrészeket lenyelve néhány kisgyerek majdnem megfulladt. A wisconsini BRIO Corp. 6450 sütőkészletet rendel vissza, mert a kézi mixerről letörő gomb szintén fulladást okozhat - bár ilyen eset még szerencsére nem történt. A kaliforniai Gymboree Corp. babaruháit szintén a leszakadva esetleg fulladást okozó zipzár miatt kell bevonni.

Fojtogató szuperszonikus párna

A New York-i Battat Inc. vásárlói a jövőben kénytelenek lesznek nélkülözni a "Puha Földetérés" fantázianevű, repülőgép alakú kispárnát, melynek még mosolygós arca, plüss orra, sőt kis propellere is van. A párna díszzsinórja azonban a babák nyaka köré tekeredhet, ezért a CPSC itt is kíméletlenül lecsapott. A hatóság a javítható termékek esetében ingyen javításra vagy cserére kötelezi a gyártókat, de babaruha és a párnarepülőgép esetén a vásárló csak a pénzét kapja vissza.

Nem maradhat veszélyforrás

A fogyasztóvédelem néhány napja 1,1 millió dollárra büntette a Fisher-Price-t, miután kiderült, hogy a cég elektromos kisautói több kisebb balesetet okoztak, és a vállalat az eseteket nem jelentette a hatóságoknak. A "Power Wheels" kisautókban ülve kilenc kisgyerek szenvedett égési sérüléseket, és hat gyermek akkor sérült meg, mikor nem tudta megállítani a járművet. A kigyulladó autók 22 lakásban okoztak összesen 300 ezer dollárnyi kárt.

A CPSC áprilisban 1,75 millió dollárra büntette a Cosco Inc-t, mivel a többek között járókákat, babakocsikat, gyermeküléseket gyártó cég nem jelentette, hogy egyes termékei veszélyesnek bizonyultak. A Cosco-termékek hiányosságai a hatóságok szerint több száz gyermek sérülését és két gyermek halálát okozták. Májusban a Wal-Mart áruházlánc kapott 4,5 millió dolláros büntetést, mert nem értesítette a hatóságokat, hogy néhány, náluk kapható háztartási gép nem elég biztonságos.