Aliz
6 °C
14 °C

A világ legnagyobb babakocsi-visszahívása

2001.06.14. 14:20
Keményít az amerikai fogyasztóvédelem: a Cosco, a Fisher-Price és a Wal-Mart megbüntetése után a hatóság most több mint 770 ezer, gyermekeknek szánt árucikk visszahívását rendelte el. A visszarendelt eszközök nagy része babakocsi (összesen 650 ezer), de játék sütőkészlet és "Puha Földetérés" fantázianéven repülőgép alakú párna is szerepel a hatóság feketelistáján. A radikális lépés indoka minden esetben az, hogy a termékek balesetveszélyesek lehetnek.
Az ohiói Century Products 650 ezer babakocsit kénytelen visszarendelni, miután 681 panasz érkezett a céghez - közölte a New York Times. A gyenge alkatrészek 250 esetben okoztak balesetet, három gyermek agyrázkódást kapott, két gyermek betörte a fejét, egy pedig a könyökét törte el. A "négy az egyben" többfunkciós ülés a fogyasztóvédelem szerint csak autóülésként használva biztonságos. Az érintett terméket 1996 óta árulták 100 és 200 dollár közötti áron.

Amit le tud szakítani, azt le is nyeli

A massachusettsi KB Toys 115 ezer színes-elektromos-zenélő tornaeszközt kénytelen visszahívni, mert a termékről letört alkatrészeket lenyelve néhány kisgyerek majdnem megfulladt. A wisconsini BRIO Corp. 6450 sütőkészletet rendel vissza, mert a kézi mixerről letörő gomb szintén fulladást okozhat - bár ilyen eset még szerencsére nem történt. A kaliforniai Gymboree Corp. babaruháit szintén a leszakadva esetleg fulladást okozó zipzár miatt kell bevonni.

Fojtogató szuperszonikus párna

A New York-i Battat Inc. vásárlói a jövőben kénytelenek lesznek nélkülözni a "Puha Földetérés" fantázianevű, repülőgép alakú kispárnát, melynek még mosolygós arca, plüss orra, sőt kis propellere is van. A párna díszzsinórja azonban a babák nyaka köré tekeredhet, ezért a CPSC itt is kíméletlenül lecsapott. A hatóság a javítható termékek esetében ingyen javításra vagy cserére kötelezi a gyártókat, de babaruha és a párnarepülőgép esetén a vásárló csak a pénzét kapja vissza.

Nem maradhat veszélyforrás

A fogyasztóvédelem néhány napja 1,1 millió dollárra büntette a Fisher-Price-t, miután kiderült, hogy a cég elektromos kisautói több kisebb balesetet okoztak, és a vállalat az eseteket nem jelentette a hatóságoknak. A "Power Wheels" kisautókban ülve kilenc kisgyerek szenvedett égési sérüléseket, és hat gyermek akkor sérült meg, mikor nem tudta megállítani a járművet. A kigyulladó autók 22 lakásban okoztak összesen 300 ezer dollárnyi kárt.

A CPSC áprilisban 1,75 millió dollárra büntette a Cosco Inc-t, mivel a többek között járókákat, babakocsikat, gyermeküléseket gyártó cég nem jelentette, hogy egyes termékei veszélyesnek bizonyultak. A Cosco-termékek hiányosságai a hatóságok szerint több száz gyermek sérülését és két gyermek halálát okozták. Májusban a Wal-Mart áruházlánc kapott 4,5 millió dolláros büntetést, mert nem értesítette a hatóságokat, hogy néhány, náluk kapható háztartási gép nem elég biztonságos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?