Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Befellegzett a balti csodaországoknak?

2008.05.15. 15:47
Néhány éve még példásan magas gazdasági növekedést produkáltak a balti államok, mostanra azonban már kevesen irigylik őket: a gyenge GDP-adatok láttán egyre nagyobb az esélye a kemény landolásnak, vagyis hogy hirtelen nagyot esik a növekedési ütem. Az infláció pedig felpörög.

A meglepően alacsony észt első negyedéves gazdasági növekedési adat mai megjelenésével teljes lett a kép a balti államok 2008-as évkezdetét illetően és ezek alapján egyre inkább bebizonyosodik, hogy vége a baltiak szárnyalásának, és bekövetkezik a már régóta előrevetített "lufi kipukkanása". A balti országok komoly gazdasági problémával kell, hogy megküzdjenek a közeljövőben: a jelentősen lassuló gazdasági növekedéshez magas infláció párosulhat, felerősítve ezzel a stagflációs félelmeket.

Észtország: sokkolóan alacsony növekedési adat

Az észt statisztikai hivatal szerint az előzetes adatok alapján az első negyedéves GDP csupán 0,4 százalékkal bővült éves szinten. A Danske Bank elemzője kommentárjában kiemeli, hogy a lassulás mértéke jelentősen meghaladta az előzetes várakozásokat, és nyilvánvalóvá vált, hogy Észtországban már egy "kemény földet érés" (vagyis amikor a növekedés hirtelen lassul nagyot) forgatókönyvének jelei mutatkoznak. A lassulás okaként egyértelműen a szigorodó hitelfeltételeket és alacsonyabb belföldi keresletet említhetjük meg.

Nem adtak okot a bizakodásra a múlt héten megjelent észt inflációs adatok sem: áprilisban a fogyasztói árak 11,4 százalékkal - az elemzői várakozásoknál is nagyobb ütemben - növekedtek. Az árak elszállásáért elsősorban a 17,4 százalékkal emelkedő lakásfenntartási költségek és élelmiszer- és energiaárak megugrása okolható.

Lettország: egyértelműen a fékezés irányába mutató jelek

A múlt heti makroadatok alapján Lettország sem maradhatott ki a már előrejelzett lassulási trendből. A lett gazdaság az első negyedévben - az 5,1 százalékos konszenzussal szemben - 3,6 százalékos GDP-növekedést mutatott fel, mindez arra késztette a Danske Bank elemzőit, hogy 2,5 százalékra mérsékeljék a 2008-ra vonatkozó éves növekedési várakozásukat.

Az országban a stagfláció egyértelmű jelei mutatkoztak meg, ugyanis a kiábrándító növekedési adat mellett elkeserítően magas infláció dúl Lettországban: áprilisban a fogyasztói árak növekedése 17,5 százalékra gyorsult a márciusi 16,8 százalék után. Elemzői kommentárok szerint a kedvezőtlen folyamatnak még nincs vége (a gáz és villanyáraknak köszönhetően).

Litvánia: a lassulás elkerülhetetlen

Az első negyedéves GDP-növekedés tekintetében a litvánok állnak az első helyen a balti államok közül, azonban a lassulás ténye beárnyalja ezt a képet. A litván gazdaság idei első negyedévi növekedési üteme 6,4 százalékra mérséklődött a 2007. negyedik negyedévi 8 százalék után. Ennek következtében a litván jegybank április 30-án rontott az ország gazdasági prognózisán: a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését 8,1 százalékról 6,6 százalékra mérsékelte, ezalatt az inflációs várakozását 7,9 százalékról 9,8 százalékra emelte.

A pénzromlás üteme áprilisban 11,7 százalékra gyorsult a márciusi 11,3 százalék után, melynek hátterében szintén az élelmiszerek áremelkedése áll.

Kommentárjában a Portfolio.hu megjegyzi, hogy az első negyedéves növekedési és áprilisi inflációs adatok alapján beigazolódni látszik az IMF jóslata, miszerint a balti államok fékezése elkerülhetetlen, és a "kemény landolás" forgatókönyve sem kizárt.