Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A régión belül is a sérülékenyek vagyunk

2008.04.29. 14:45
A költségvetés kiigazítás hatására az egyensúlytalanság jelentősen csökent, ugyanakkor a múltban felhalmozott feszültségek, a lassú növekedés és a növekedési kilátásokkal kapcsolatos kockázatok, valamint a külső adósságráta gyors emelkedése miatt a befektetők Magyaroszágot a sérülékenyebb országok közé sorolják – hangzott el az MNB Klub keddi rendezvényén.

Az amerikai másodrendű jelzálogpiaci válság hatására mérséklődött a globális kockázatvállalási hajlandóság, felértékelődött a fundamentumok szerepe. A régió veszélyeztetettségét növeli, hogy a többi feltörekvő országgal szemben itt jelentős a fizetési mérleg hiánya – hangzott el az MNB Klub mai rendezvényén. A külső egyensúly hiánya részben a gyors hitelnövekedéssel áll összefüggésben. Antal Judit jegybanki szakértő ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a régiós országok fundamentális helyzete igencsak különböző.

A gyors hitelbővülés általános jelenség a régióban, 2002-2006 között a magánszektor hitelállománya megduplázódott, ezen belül is főleg a háztartások eladósodottsága emelkedett. A folyamat a kockázatok növekedésével járt együtt mindenhol: a betétek növekedése elmaradt a hitelnövekedéshez képest, több országban devizában adósodtak el. Ez utóbbi két országcsoportban jellemző: azokban, ahol viszonylag magas a kamatkülönbözet (Magyarország, Románia, Lengyelország), valamint ott, ahol a rögzített árfolyamrendszer miatt még viszonylag alacsony kamatkülönbözet mellett is érdemes devizában eladósodni.

Egyes országokban ugyanakkor a túlfűtöttség jelei mutatkoznak, a Balti államokban, de Bulgáriában és Romáiában is rekordszintre növekedett a foglalkoztatottság, gyorsul az infláció (több országban kétszámjegyű volt). A kockázatot növeli, hogy jelentősen nőttek az ingatlanárak – számos országban a gyors hitelbővülés jelentős áremelkedés mellett valósult meg. Ezekben az országokban a monetáris politikai eszközei szűkösek, egrészt mert valutatanács működik, másrészt mert a hitelezés nem hazai devizában történik.

Magyarországon mérsékeltebbek a kockázatok, mint a túlhevültnek mondott országokban. Ennek oka, hogy a hitelbővülés lassabb volt, illetve a kockázatokat tovább csökkenti, hogy az ingatlanárak reálértéken csökkentek, kisebb az ingatlanpiaci buborék kialakulásának veszélye.

A fundamentumokkal kapcsolatos kép azonban ellentmondásos. Igaz ugyan, hogy a költségvetési kiigazítás hatására 2007-ben csökkent az államháztartási hiány és javult a külső egyensúly, de az államadósság és a hiányszintek nálunk a legmagasabbak a régióban. Magyarország az egyetlen ország az unióban, mely túlzott hiány miatti eljárás alatt áll.

A növekedési kilátásokkal kapcsolatosan Antal Judit elmondta, a tartósan alacsony beruházási kedv és foglalkoztatottság. Strukturális problémákkal rendelkezünk, mely a régiónál jóval lassabb növekedést valószínűsítenek. Alacsony növekedés mellett pedig növekednek a költésgvetés kiigazításásval kapcsolatos kockázatok.