Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vesztett az EU a banánháborúban

2005.08.02. 09:18
Az unió a tervezett 230 eurós tonnánkénti importvámmal nem szavatolja kereskedelmi partnereinek a teljes piaci hozzáférést - döntött a WTO bírósága. Ezzel a dél-amerikai országok nyertek az EU-val szemben a banánvitában.
Az Európai Unió vesztett a Kereskedelmi Világszervezet bevonásával folyó, a banán importvámjával kapcsolatos vitában: a WTO háromtagú genfi választott bíróságának hétfői döntése értelmében az unió a tervezett 230 eurós tonnánkénti importvámmal nem szavatolja kereskedelmi partnereinek a teljes piaci hozzáférést, így az nem felel meg az EU WTO-ban vállalt kötelezettségének.

Ezzel a szakértők annak a kilenc latin-amerikai országnak adtak igazat, amelyek a banán tervezett uniós importvámrendszere ellen emeltek panaszt. Az Európai Bizottságnak most tíz napja van arra, hogy a latin-amerikai termelők számára új javaslatot tegyen. Ha ez nem vezet eredményre, ismét a választott bíróság elé kerül az ügy. Az Európai Bizottság a döntés nyomán közölte, hogy megbeszéléseket kezd a latin-amerikai banántermelőkkel.

A latin-amerikai banánszállítók - Brazília, Costa Rica, Kolumbia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama és Venezuela - a WTO-nál bejelentett, a korábbihoz képest háromszoros vámmértékkel nem értettek egyet, és ez év elején a WTO választott bíróságához fordultak.

A banánügy igen érzékeny téma az unióban, amelynek újra kell fogalmaznia importvámrendszerét a Kereskedelmi Világszervezettel. Jelenleg az unióban három mennyiségi kvótából és az ezekhez tartozó vámokból álló rendszer van érvényben, kedvezményes vámtételekkel az ACP (afrikai, karibi és csendes-óceáni) országok számára. Az EU, tervei szerint, egyetlen vámmértéket tartalmazó, kvóták nélküli rendszerre akar áttérni, legkésőbb 2006-ig.

A gond jelenleg az egységes importvám mértékének meghatározása, valamint az, hogyan őrizzék meg az ACP-preferenciákat - amelyek fenntartására az EU ígéretet tett -, és hogy miként kárpótolják az ACP-szállítókat. A hatalmas kártérítési összeget - és ezzel párhuzamosan az EU banánárak jelentős emelkedését - elkerülendő, a vámot szakértők szerint 75 euró/tonnára vagy az alá kellene csökkenteni.