Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A jövő üzlete: a mobiltelefon-bányászat

2001.10.31. 10:56
Óriási értékes fémkincs - arany, ezüst, réz, alumínium - rejlik Európa területén, ám nem barátságtalan sziklák és nyomasztó talajrétegek között, hanem légkondicionált irodák és magánlakások fiókjaiban - derítette ki az Index Bányászati Felügyelősége. A drága fémek több millió mobiltelefon testében találhatók. A gyártókat nemsokára törvény fogja kötelezni arra, hogy újrahasznosítható készülékeket gyártsanak, a Nokia például olyat tervez, amelyet kis rohasztás után komposztként használhatunk.
Lappangó üzleti lehetőségekre érzékeny portálunk új, mondhatni kiaknázatlan lehetőségre bukkant - a sublótok mélyén. Bár nem találtunk olyan forrást, amely akár közelítőleg is meg tudta volna becsülni, hány használaton kívüli mobiltelefon hányódik a világon, a South China Morning Post szerint csak Finnországban több százezerre tehető a számuk. Ez mondjuk túlfejlett vidék, ahol a polgárok 80 százalékának van mobilja, a rénszarvasokról nem vezetnek statisztikát.

Halmozzuk a készülékeket

A világon tavaly több mint 400 millió készüléket adtak el. A fejlődés - amely most megtorpanni látszik - lendületes volt, hiszen 1995-ben még csak 40 millió darab kelt el. Becslések szerint a Földön 800 millió embernek van mobilja, és az évente elkelt példányok felét olyanok vásárolják meg, akiknek nem ez az első készülékük. A piacvezető Nokia becslése szerint a vásárlók manapság átlag kétévente újítanak.

Inkább rágja a Jenőke!

A vásárlók az elsőgenerációs téglákat még visszavitték a boltokba, a későbbi, de már nem használt modelljeiket viszont inkább átpasszolták a családtagoknak, sőt gyakran játékként odaadták a kisgyereknek. Így csak Európában jó néhány millió, értékes ásványokat rejtő készülék lehet.

Alakítsuk kohóvá a tűzhelyet, és hajrá!

A vállalkozó kedvűek nyúlhatnak is a csákányért, irány a fiókos szekrény. Az iparág szakértői szerint a mobilokból sokkal olcsóbban nyerhetők vissza értékes fémek, mintha kibányásznánk azokat. A finn Kuusakosi fémfeldolgozó cég szerint az alumínium újrafeldolgozása 95 százalékkal kevesebb energiát emészt fel, mint ha elkezdenénk bauxittal játszani. Léteznek olyan eljárások, amelyekkel a telefonok áramköreiből kinyerhető a réz, az ezüst és az arany, az újabb telefonokból pedig a ritka tantál is kipasszírozható.

Európa közbelép

Az EU 2004-től szigorúan szabályozza az elektromos és elektronikus készülékek hulladékának újrafelhasználását. A mobilgyártók minden bizonnyal kötelesek lesznek megszervezni a megunt darabok visszavételét és újrahasznosítását, ami valószínűleg valamennyit drágít a készülékeken. Így viszont elkerülhető lesz, hogy a veszélyes nikkel-kadmium akkumulátorok és ólomtartalmú alkatrészek a szemétbe kerüljenek.

Közös mobilnak túrós a gombja?

2004 után minden cég maga lesz felelős saját készülékeinek sorsáért, az ennél régebben gyártott mobilokért pedig valamilyen formában az egész iparágnak kell felelősséget vállalnia. A "környezettudatos cégek már most olyan telefonokon gondolkodnak, amelyeknek mondjuk az előlapja rothadásképes anyagból van, így komposztálható. A Nokia néhány éven belül elő akar állni a lebomló alkatrészeket tartalmazó készülékével.