Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Rekordokat döntöget a benzinár

2007.05.03. 10:34
Az USA kiskereskedelmi benzinárai elérhetik, vagy túl is szárnyalhatják a mindenkori rekordot a hónap végére. Mindez a nemzeti olajfinomítók gondjaival magyarázható az amerikai autósszövetség szerint – írja a Reuters.

A benzin ára 30 centtel drágult április óta, most átlagosan 2,97 dollárt kérnek egy gallonért (3,8 liter), ezzel elérték a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása utáni árakat.

Országos szinten azonban a benzin ára néhány napon belül meghaladhatja a 3 dollárt gallononként, és nagy eséllyel új rekordot ér el a hónap végére – állítja az amerikai autósszövetség (AAA).

Az Egyesült Államok benzintartalékai 15 százalékkal csökkentek február óta, a szokatlan mennyiségû finomítómeghibásodás és az alacsony import miatt.

A benzin árának növekedése újabb figyelmeztetõ jel, nem lehet tovább odázni a változtatásokat a geopolitikában, a szélesebb körû beszerzések felé, hangoztatja az AAA.

Mivel az olaj ára nem éri el azt a mértéket, mint amikor a benziné utoljára 3 dollár fölé ment, az elemzõk egybehangzó véleménye szerint addig kell további emelkedésre számítani, amíg a finomítók nem kezdenek újra mûködni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!