Valér
4 °C
8 °C

Bevásárlóturizmus a tengeren túlra

2004.12.16. 09:53
Az euró erősödésének köszönhetően egy év alatt közel tíz százalékkal lett olcsóbb az Egyesült Államok az Európai Uniói lakosai számára, az amerikaiaknak azonban mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, ha az öreg kontinensre látogatnak.
A dollár rohamos értékvesztése miatt az amerikaiaknak méregdrága lett Európa - írta meg a Népszabadság. Az európaiaknak ezzel szemben rájöttek, hogy csak az elmúlt fél évben legalább tizenkét százalékot nyertek az euró/dollár árfolyamon. Így például a briteknek akár már egy ezerdolláros New York-i bevásárlásból bejön a fapados repülőjegy ára.

Többen mentek

Az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban már közel húsz százalékkal több európai turistát regisztráltak, mint tavaly. New York szerint két hét alatt kétszázezer turista érkezik a városba csak azért, hogy bevásároljon karácsonyra. A Népszabadság információi szerint Manhattan drágább árfekvésű üzleteit és áruházait - például a Tiffanyt, a FAO Schwarzot vagy a Saks Fifth Avenue-t - decemberben megtöltik az európai vásárlók, mások azonban inkább az olcsóbb üzleteket keresik.

Ezzel szemben az öreg kontinensre látogató amerikaiak szívják a fogukat, amikor a gyenge dollárra átszámítják az európai árakat. Jelenleg egy euró 1,34 dollárt ér, tavaly ilyenkor ez az arány 1,24 volt. Mindez azt jelenti, hogy nem számolva az inflációval az eurózónában élők idén nyolc százalékkal olcsóbban vásárolhatnak az Egyesült Államokban, mint 2003 karácsonya előtt, persze ugyanez fordítva is igaz: azoknak, akik dollárban kapják fizetésüket jelentősen megdrágult Európa.