A bioüzemanyagok növekvő felhasználása hozzájárul az élelmiszerek árának emelkedéséhez - jelentette ki a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) vezérigazgatója. Etsuo Kitahara utalt arra, hogy miközben sok országban igyekszenek egyre több bioüzemanyagot felhasználni a környezet védelmében, illetve a drága fosszilis üzemanyagok kiváltására, az előállításukhoz szükséges gabonafélék és olajos magvak drágulása kezdi erősen éreztetni a hatását az élelmiszerek árában. A táplálkozási szokások változása például Indiában vagy Kínában szintén növeli a gabonafélék iránti keresletet, így ez is árfelhajtó tényező.
Korábban amerikai tudósok a Foreign Affairs című külpolitikai folyóiratban fejtegették, hogy a kukoricából előállított üzemanyag, az etanol termelésének amerikai felfutása súlyos következményekkel járhat, növelve a szegények számát és csökkentve az élelmiszer-ellátás biztonságát. A kukorica árának növekedése 2,7 milliárd ember élelmezését veszélyeztetheti a Földön, azokét, akik napi két dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkeznek.
Ahhoz, hogy egy terepjáró 94,5 literes tartályát etanollal tölthessék meg, 204 kiló kukoricára van szükség: ennek a mennyiségnek a kalóriatartalma egy ember egész évi táplálására elegendő.
Ha a bioüzemanyag iránti igény a jelenlegi ütemben nő, a kukorica ára 2010-ig 20, 2020-ig 41 százalékkal emelkedhet. Ahogy a termelők felhagynak más kultúrákkal a kukorica javára, nőhet a búza és a rizs ára is. A szerzők számítása szerint az alapvető élelmezési cikkek árának minden 1 százalékos emelkedése 16 millióval növeli azok seregét, akik "táplálkozási problémákkal küszködnek".
"Ez azt jelenti, hogy 2025-ig 1,2 milliárd fő lehet azok száma, akik rendszeresen éheznek, ez 600 millióval több, mint amivel korábban számoltak" - írták a lapban a szerzők.