Géza
-12 °C
-4 °C

Nyomorba dönt a bioüzemanyag?

2007.06.12. 15:21
Egy terepjáró közel százliteres tankjának megtöltéséhez etanollal 204 kiló kukoricára van szükség. Az ekkora mennyiség kalóriatartalma egy felnőtt egész éves táplálásához elég. Ha ez így megy tovább, húsz éven belül 600 millióval többen éheznek majd - állítja a Nemzetközi Gabonatanács.

A bioüzemanyagok növekvő felhasználása hozzájárul az élelmiszerek árának emelkedéséhez - jelentette ki a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) vezérigazgatója. Etsuo Kitahara utalt arra, hogy miközben sok országban igyekszenek egyre több bioüzemanyagot felhasználni a környezet védelmében, illetve a drága fosszilis üzemanyagok kiváltására, az előállításukhoz szükséges gabonafélék és olajos magvak drágulása kezdi erősen éreztetni a hatását az élelmiszerek árában. A táplálkozási szokások változása például Indiában vagy Kínában szintén növeli a gabonafélék iránti keresletet, így ez is árfelhajtó tényező.

Korábban amerikai tudósok a Foreign Affairs című külpolitikai folyóiratban fejtegették, hogy a kukoricából előállított üzemanyag, az etanol termelésének amerikai felfutása súlyos következményekkel járhat, növelve a szegények számát és csökkentve az élelmiszer-ellátás biztonságát. A kukorica árának növekedése 2,7 milliárd ember élelmezését veszélyeztetheti a Földön, azokét, akik napi két dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkeznek.

Ahhoz, hogy egy terepjáró 94,5 literes tartályát etanollal tölthessék meg, 204 kiló kukoricára van szükség: ennek a mennyiségnek a kalóriatartalma egy ember egész évi táplálására elegendő.

Ha a bioüzemanyag iránti igény a jelenlegi ütemben nő, a kukorica ára 2010-ig 20, 2020-ig 41 százalékkal emelkedhet. Ahogy a termelők felhagynak más kultúrákkal a kukorica javára, nőhet a búza és a rizs ára is. A szerzők számítása szerint az alapvető élelmezési cikkek árának minden 1 százalékos emelkedése 16 millióval növeli azok seregét, akik "táplálkozási problémákkal küszködnek".

"Ez azt jelenti, hogy 2025-ig 1,2 milliárd fő lehet azok száma, akik rendszeresen éheznek, ez 600 millióval több, mint amivel korábban számoltak" - írták a lapban a szerzők.