József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az európaiak ötöde bojkottálná az amerikai termékeket

2004.11.24. 15:46
Minden ötödik európai kész bojkottálni az amerikai termékeket, hogy ezzel is tiltakozzon George Bush újraválasztása ellen - derül ki a Global Market Insite (GMI) által végzett felmérésből. Legnagyobb arányban a franciák tartózkodnának amerikai termékek vásárlásától.
Európában minden ötödik lakos kész arra, hogy bojkottálja az Egyesült Államokhoz kapcsolódó termékeket - derül ki a Global Market Insite kutatásából. Az európaiak a bojkottal George Bush újraválasztása ellen, illetve az amerikai külpolitika ellen tiltakoznának.

A GMI vezető kutatója, Mitchel Eggers szerint amikor a szövetségesek szembesülnek az amerikai külpolitikával, azt látják, hogy arrogánsak vagyunk és önzők. "Ezzel azonban szétromboljuk azon hírünket, hogy erősek vagyunk, innovatívak és ami a legfontosabb, tisztességesek."

Busht sem szeretik

A kutatásból kiderül, hogy leginkább a franciák hajlandóak a bojkottra, 21 százalékuk nem vásárolna amerikai terméket, ha erre kérnék. A németek 18, a britek 12 százaléka nyilatkozott hasonlóan. Elsősorban azokat a termékeket bojkottálnák a válaszolók, amelyek az amerikai imázs megtestesítői, mint például a Marlboro, a McDonald's, az American Express, a General Motors, vagy a CNN hírtelevízió.

Az európaiak 35 százaléka az Egyesült Államok külpolitikája alapján alkot képet a tengerentúli országról. George Bush újraválasztása pedig a nem tetszik a németek 81 százalékának, a franciák 73 százalékának és a britek 52 százalékának.